Ένας εκ των δύο υπόπτων για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία, έχει παρασημοφορηθεί από τον Πούτιν, σύμφωνα με τη βρετανική ερευνητική ομάδα Bellingcat. 

 

Πρόκειται για τον δεύτερο ύποπτο, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Αλεξάντρ Μίσκιν και όχι Αλεξάντρ Πετρόφ, όπως αναφέρει η ομάδα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Bellingcat, ο Αλεξάντρ Μίσκιν είναι στρατιωτικός γιατρός και είχε στρατολογηθεί από την υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU).

 

Σήμερα οι εκπρόσωποι της Bellingcat έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο βρετανικό κοινοβούλιο παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για τον ύποπτο.

 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Bellingcat Κρίστο Γκρόζεφ, ο Μίσκιν, που γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1979 στο χωριό Λόϊγκα στην περιοχή του Αρχάγγελσκ, αποφοίτησε το 2003 ή το 2004 από τη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Κίροφ της Αγίας Πετρούπολης. Δύο συμφοιτητές του τον αναγνώρισαν, αλλά αρνήθηκαν να μιλήσουν για αυτόν. Η Bellingcat δεν μπόρεσε να πει με βεβαιότητα πότε στρατολογήθηκε ο Μίσκιν από την GRU.

 

H ομάδα πιστεύει ότι ο ύποπτος μπορεί να συμμετείχε σε ειδικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και την Υπερδνειστερία και στη Δυτική Ευρώπη. Η τελευταία του επίσκεψη στην Ουκρανία είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου του 2013, όταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες κατά του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

 

Ο Γκρόζεφ προσέθεσε ότι ο Μίσκιν παρασημοφορήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με το παράσημο του Ήρωα της Ρωσίας.

 

Στο πλήρες κείμενο της έρευνας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το δεύτερο εξάμηνο του 2014 παρασημοφόρησε τον Μίσκιν. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Bellingcat παραδέχθηκε ότι την πληροφορία για την παρασημοφόρηση του Μίσκιν, την έμαθαν μόνο από τα λεγόμενα συγχωριανών του.

 

Στο χωριό Λόιγκα, την ταυτότητα του Μίσκιν επιβεβαίωσαν επτά άτομα. Οι ντόπιοι δήλωσαν ότι η γιαγιά του Μίσκιν έχει φωτογραφία του εγγονού της που φοράει το παράσημο του Ήρωα της Ρωσίας. Ωστόσο, οι ίδιοι οι ερευνητές δεν είδαν την φωτογραφία αυτή.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Βρετανία ανέφερε πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας με τις βρετανικές αρχές, τις πληροφορίες που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς της ερευνητικής ομάδας Bellingcat, που έχουν σχέση με τις αποκαλύψεις της που αφορούν στα πραγματικά ονόματα των δύο Ρώσων τους οποίους θεωρούν ότι εμπλέκονται στην «υπόθεση Σκριπάλ».

 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτό είναι δυνατόν να γίνει σε περίπτωση που υπάρξει από το Λονδίνο τέτοιο αίτημα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/TASS/BBC