Μία 8χρονη βρήκε ένα σπαθί 1.500 ετών σε λίμνη της Σουηδίας

Μία 8χρονη βρήκε ένα σπαθί 1.500 ετών σε λίμνη της Σουηδίας Facebook Twitter
0

Ένα 8χρονο κορίτσι βρήκε ένα σπαθί που χρονολογείται από την προ-Βίκινγκ εποχή, καθώς κολυμπούσε σε μια λίμνη της Σουηδίας το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, η μικρή Saga Vanecek το βρήκε στη λίμνη Vidöstern, ενώ διέμενε στην εξοχική κατοικία της οικογένειάς της στην κομητεία Jönköping.

Αρχικά, είχε αναφερθεί πως το σπαθί ήταν 1.000 ετών, αλλά εμπειρογνώμονες στο τοπικό μουσείο πιστεύουν τώρα ότι μπορεί να χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια.

«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να βρίσκεις ένα σπαθί στη λίμνη!», δήλωσε ο Mikael Nordström, από το τοπικό μουσείο.

Το επίπεδο του νερού ήταν εξαιρετικά χαμηλό εκείνη την εποχή, λόγω της ξηρασίας, κάτι που πιθανόν εξηγεί πώς η 8χρονη Saga βρήκε το σπαθί.

«Έπιασα κάτι στο νερό και το σήκωσα. Είδα ότι είχε μια λαβή και πήγα να πω στον μπαμπά μου ότι έμοιαζε με ένα σπαθί», δήλωσε η Saga στον σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό Sveriges Radio.

Ο πατέρας της, Andy Vanecek, ανέφερε στην ιστοσελίδα The Local πως αρχικά νόμιζε ότι η κόρη του είχε βρει ένα ασυνήθιστο κλαδί μέσα στο νερό. Μόνο όταν ζήτησε από έναν φίλο του να ρίξει μια ματιά, συνειδητοποίησε ότι πρόκειται μάλλον για αρχαίο αντικείμενο.

Το τοπικό μουσείο -που κάνει εργασίες συντήρησης στο σπαθί- είπε ότι ήταν εξαιρετικά καλά διατηρημένο.

Μία 8χρονη βρήκε ένα σπαθί 1.500 ετών σε λίμνη της Σουηδίας Facebook Twitter

Η ανακάλυψη της Saga οδήγησε στην πραγματοποίηση ανασκαφών στο σημείο, όπου βρέθηκε και μια καρφίτσα του 3ου αιώνα.

Το μουσείο της κομητείας Jönköping ανακοίνωσε ότι η έρευνά του στη λίμνη δεν έχει ολοκληρωθεί και θα μπορούσαν να εντοπιστούν ακόμα πιο αρχαία αντικείμενα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM