ΝΑΤΟ: Η Ρωσία φαίνεται να παραβιάζει τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία φαίνεται να παραβιάζει τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς Facebook Twitter
0

Ανησυχία για το νέο πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας εκφράζει το ΝΑΤΟ, καθώς, όπως αναφέρει, φαίνεται να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.

Το 1987 Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (με πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές) όπως και των εκτοξευτήρων τους.

«Τώρα αυτή η Συνθήκη βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ είχαν επικρίνει τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τη συγκεκριμένη Συνθήκη (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty - INF) όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε έναν «αόρατο» διηπειρωτικό πύραυλο και μια παρόμοια τορπίλη.

Παραμονές της συνόδου των υπουργών Άμυνας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 3 και 4 Οκτωβρίου, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες που προκαλεί το νέο της πυραυλικό σύστημα. 

«Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση για τον νέο αυτό πύραυλο. Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η πιο αληθοφανής εκτίμηση θα είναι ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη», δήλωσε.

«Επείγει συνεπώς η Ρωσία να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες με έναν ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο», πρόσθεσε.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ Κέι Χάτσισον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγηθούν στη λήψη πρωτοβουλιών για την εξάλειψη της απειλής που προκαλεί το νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Ανέφερε μάλιστα ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Συμμαχίας πρέπει να εναρμονιστούν σε σχέση με την ενδεχόμενη νέα απειλή, ώστε να είναι σε θέση να αποκρούσουν τους πύραυλους που στοχεύουν στην Ευρώπη και την Αμερική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ