O πατέρας μου, ο Ναζί

0

Ο Niklas Frank έχει πάντα μαζί του μία φωτογραφία του πατέρα του. «Είχα πάντα έναν συναισθηματικό δεσμό μαζί του. Όχι, όμως, με την έννοια της αφοσίωσης, αλλά σα να μας είχε κάποιος δεμένους με σκοινί», λέει. 

«Σ΄αυτή τη φωτογραφία είμαι εγώ με τους γονείς μου. Μοιάζω σαν από τότε να είχα αυτή την οξυδερκή πολιτική έκφραση. Στην άλλη είμαστε εγώ κι εκείνος μόνοι. Και του χαμογελάω!», συνεχίζει, με κατάπληξη στον τόνο της φωνή τους ο κ. Frank. 

Γιατί πατέρας του ήταν ο Hans Frank, αφοσιωμένο στέλεχος των SS στον Χίτλερ και πρώην κυβερνήτης στρατηγός της Κρακοβίας. Ο Hans Fran έμελλε να γίνει γνωστός ως ο "σφαγέας της Πολωνίας", ηθικός αυτουργός για τη δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων. Το 1946, δικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου και καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού. 

O πατέρας μου, ο Ναζί Facebook Twitter

«Είμαι εναντίον της θανατικής ποινής, αλλά ο πατέρας μου την άξιζε. Ξέρω ότι αυτό που λέω συνιστά ηθική αντίθεση, αλλά το άξιζε. Τι βρωμερό γουρούνι!», λέει ο γιος του Ναζί. Την απόγνωσή του για τα εγκλήματα του πατέρα του, ο νεαρός -τότε- Nikolas Frank τη διοχέτευσε στη ζωγραφική. 

Στα 15 του ζωγράφιζε ήδη τρομερές εικόνες βασανιστηρίων: δήμιους με τη μορφή χασάπηδων να ξεριζώνουν τη σπονδυλική στήλη των θυμάτων τους, να πολτοποιούν τα κεφάλια τους, ως έσχατη μορφή τιμωρίας... 

«Σε όλες αυτές τις εικόνες υπάρχει η πληγωμένη μου ψυχή, χωρίς αμφιβολία. Και πιστεύω ακράδαντα ότι μέχρι σήμερα πολλοί λίγοι Γερμανοί έχουν καταφέρει να νιώσουν συναίσθηση για όσα συνέβησαν τότε, για τα πραγματικά λάθη και τα εγκλήματα των συμπατριωτών μας. Λίγοι έχουν τολμήσει να δουν τα πράγματα από τη σκοπιά των θυμάτων.

Πώς είναι να σε στοιβάζουν με το παιδί σου σε ένα φορτηγό μαζί με δεκάδες άλλους; Προσπάθησαν να το κάνω, όταν η κόρη η Φρανζέσκα ήταν ακόμη μικρή. Να φανταστώ τον πόνο και το μαρτύριο αυτών των ανθρώπων στο Άουσβιτς.

Και πάλι αυτό είναι ένα μικρό θραύσμα αναπαράστασης μιας ελάχιστης ανάμνησης. Σκέφτομαι, όμως, ότι αν κάτι τέτοιο επιχειρηθεί από 80 εκ. Γερμανούς, θα χρειαστούμε 80 εκ. ψυχοθεραπευτές για όσα θα προκύψουν μετά...

Και όσο οι καιροί γίνονται ακόμη πιο δύσκολοι, με τη δημοκρατία να απειλείται πλέον από παντού, τόσο πιστεύω ότι σ' αυτή τη φωτογραφία (σ.σ.: σ΄αυτή που ο πατέρας του κείτεται πλέον νεκρός) μου χαμογελάει...», καταλήγει ο γηραιός πια ο κ. Frank.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ