Ο Ερντογάν πηγαίνει σήμερα στο Βερολίνο για τριήμερη επίσκεψη

Ο Ερντογάν πηγαίνει σήμερα στο Βερολίνο για τριήμερη επίσκεψη Facebook Twitter
0

Στο Βερολίνο θα μεταβεί σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μία τριήμερη επίσημη επίσκεψη. 

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στην διάρκεια των συναντήσεών του, ο Τούρκος πρόεδρος θα συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τη Συρία, το διμερές εμπόριο, την ασφάλεια, αλλά και πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα, όπως επίσης και ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινότητα που ζει στην Γερμανία.

Η επίσκεψη αυτή, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στην Γερμανία, από την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα της Τουρκίας.

Χθες, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως στο πλαίσιο των συνομιλιών που θα διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σάββατο μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της τουρκικής αντιπροσωπείας θα τεθούν ολα τα θέματα που αφορούν τις γερμανοτουρκικές σχέσεις - ακόμη και τα δύσκολα.

Επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης η Τουρκία να είναι πολιτικά και οικονομικά σταθερή, αλλά και μια χώρα στην οποία εφαρμόζεται η δημοκρατία.

«Προσβλέπουμε στην επίσημη του προέδρου Ερντογάν (...) Να είστε σίγουροι ότι θα τεθεί όλο το εύρος των θεμάτων, όχι μόνο των γερμανοτουρκικών θεμάτων και σχέσεων, αλλά και περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων και θέματα στα οποία δεν είμαστε στην ίδια γραμμή με την Τουρκία. Και τα δύσκολα θέματα. Και αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την αισιοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν για «νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις.

«Προσβλέπουμε σε εντατικές συνομιλίες και στο πλαίσιό τους θα υπάρξουν σημεία μεγάλης ταύτισης - μην ξεχνάτε έχουμε τα εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία. Αυτό και μόνο καθιστά κάτι το ιδιαίτερο τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, διότι υπάρχει αυτή η γέφυρα των ανθρώπων. Θα υπάρξουν όμως και θέματα που είναι πιο δύσκολα και στα οποία μπορούν ακόμη να αμβλυνθούν διαφορές απόψεων», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να «ξεπαγώσει» και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή υπάρχει στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχει συζήτηση για περαιτέρω άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων». Επανέλαβε ωστόσο ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος - «και για εμάς και για την Ευρώπη» - και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα συμφέρον επί της αρχής για μια οικονομικά σταθερή Τουρκία και μια πολιτικά σταθερή Τουρκία. Βεβαίως και για μια Τουρκία στην οποία εφαρμόζεται η δημοκρατία. Και αυτό είναι το πλαίσιο των συνομιλιών».

Ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ακόμη τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που ήθελαν τη Μέρκελ να μην παρευρίσκεται στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του τούρκου προέδρου ο Σταϊνμάιερ, εξήγησε ωστόσο ότι αυτή είναι και η «συνήθης» πρακτική. Από την κυβέρνηση πάντως στην δεξίωση θα παρευρεθούν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM