Αλλαγή στάσης από την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αλλαγή στάσης από την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
0

Αλλαγή στάσης της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ δείχνει το κάλεσμα του κόμματος VMRO-DPMNE να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα κριθεί η αλλαγή ονομασίας της χώρας.

Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «TV 21», υπερασπίστηκε την παραπάνω απόφασή του κόμματός του και επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ερώτηση γιατί δεν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά», είπε πως θα το έκανε αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος είχε να κάνει αποκλειστικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν δεν υπήρχε σύνδεση της Συμφωνίας με την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ - σύνδεση η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί χειραγώγηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σημείωσε ακόμη πως η ψήφος «κατά συνείδηση» είναι πατριωτική στάση.

Σε ερώτηση για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του όταν έρθουν στο Κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι παραμένει κατά της αλλαγής του συντάγματος. Πρόσθεσε όμως πως αν η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, τότε θα «σεβαστεί την απόφαση αυτή».

Διευκρίνισε ακόμη ότι για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές υπάρχουν δύο όροι: η συμμετοχή να είναι άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ».

Πάντως, σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, περίπου 10 βουλευτές του VMRO-DPMNE προχώρησαν σε σχετικές, πανομοιότυπες, αναρτήσεις, στα social media, στις οποίες υπογράμμιζαν ότι έχουν ορκιστεί να τηρούν το σύνταγμα και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας, προσθέτοντας πως «δεν έχουν ούτε την εντολή, ούτε την εξουσιοδότηση, αλλά ούτε και την προσωπική πρόθεση να ψηφίσουν αλλαγές στο σύνταγμα που θα έχουν ως στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πατρίδας».

Οι αναρτήσεις φέρεται να αποτελούν αντίδραση σε πληροφορίες που διέρρευσαν, σύμφωνα με τις οποίες αρκετοί βουλευτές του VMRO-DPMNE είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν την συνταγματική αναθεώρηση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM