Η δολοφονία της πάμπλουτης Έλεν Πάστορ που σόκαρε το Μονακό - Ο γαμπρός της και 9 ακόμη άντρες σε δίκη

Η δολοφονία της πάμπλουτης Έλεν Πάστορ που σόκαρε το Μονακό - Ο γαμπρός της και 9 ακόμη άντρες σε δίκη Facebook Twitter
H Hélène Pastor
0

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία της δισεκατομμυριούχου Hélène Pastor και του σοφέρ της έξω από νοσοκομείο στο νότο της Γαλλίας, ο γαμπρός της και άλλοι εννέα άντρες οδηγούνται σε δίκη.

Το έγκλημα στη Νίκαια συγκλόνισε το πριγκιπάτο του Μονακό, καθώς η 77χρονη κληρονόμος ήταν φίλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο γαμπρός της, ο Wojciech Janowski, φέρεται να ήταν ο εγκέφαλος της δολοφονίας. Ο Wojciech παραδέχτηκε αρχικά τη δολοφονία, αλλά στη συνέχεια απέσυρε την ομολογία του.

Την περίοδο της δολοφονίας, ο Janowski είχε τον τίτλο του επίτιμου προξένου της Πολωνίας στο Μονακό. Τώρα είναι 69 ετών και μιλώντας από τη φυλακή σε τοπική εφημερίδα δήλωσε ότι όλα είχαν γίνει ώστε να τον ενοχοποιήσουν. Πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να αποκαλύψει τίποτα πριν ξεκινήσει η δίκη, η οποία άρχισε σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει έως και δύο μήνες.

Η οικογένεια της Hélène Pastor ήταν γνωστή ως δεύτερη μεγαλύτερη και πλουσιότερη στο Μονακό μετά τη βασιλική οικογένεια των Γκριμάλντι. Θεωρούνται απόγονοι του ιταλού λιθοκτίστη Jean-Baptiste Pastor, ο οποίος έφθασε στο Μονακό το 1880.

Τη δεκαετία του 1930, ο ίδιος και ο γιος του, Gildo, είχαν αρχίσει να χτίζουν μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, κατασκευάζοντας πολυκατοικίες και εκμεταλλευόμενοι τα ενοίκια. Το 1966 ο πρίγκιπας Ρενιέ έδωσε την άδεια στο Gildo να κατασκευάσει πολυκατοικίες κατά μήκος της παραλίας και τότε η περιουσία τους εκτινάχθηκε.

Η δολοφονία της πάμπλουτης Έλεν Πάστορ που σόκαρε το Μονακό - Ο γαμπρός της και 9 ακόμη άντρες σε δίκη Facebook Twitter
Ο Wojciech Janowski και η σύζυγός του Sylvia Pastor.

Η Hélène Pastor ήταν το τελευταίο από τα τρία παιδιά του Gildo και είχε δύο γιους και μια κόρη, την Sylvia. Η περιουσία της οικογένειας ήταν κατανεμημένη σε αρκετές εταιρείες και εκτιμάται μεταξύ 12 δισ. ευρώ και 20 δισ. ευρώ.

Λίγο μετά τις 19:00, στις 6 Μαΐου 2014, καθώς η Hélène Pastor εγκατέλειπε το νοσοκομείο L'Archet στη Νίκαια, έπεσε σε φονική ενέδρα, με τους δράστες να πυροβολούν και τον οδηγό της.

Όμως η Helene δεν πέθανε αμέσως και λίγες μέρες πριν από το θάνατό της, στις 21 Μαΐου, ήταν σε θέση να δώσει στους ανακριτές μια περιγραφή των δραστών.

Η αστυνομία ξεκίνησε τότε μια τεράστια επιχείρηση παρακολούθησης και καταγραφής περίπου 3,5 εκατ. τηλεφωνημάτων και μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε αρχίσει τις ανακρίσεις και τις συλλήψεις.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εγκέφαλος του σχεδίου ήταν ο Janowski, ο οποίος στη συνέχεια έβαλε στο κόλπο τον προπονητή του, τον Pascal Dauriac. Εκείνος με τη σειρά του ενέπλεξε τον γαμπρό του Abdelkader Belkhatir για να βρει δυνητικούς δολοφόνους. Ακολούθησε μπαράζ συλλήψεων μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιοι ήταν στην ομάδα.

Η δολοφονία της πάμπλουτης Έλεν Πάστορ που σόκαρε το Μονακό - Ο γαμπρός της και 9 ακόμη άντρες σε δίκη Facebook Twitter

Ο ανακριτής δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του Janowski ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και όταν η σύζυγός του, Sylvia, είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2012, συνειδητοποίησε ότι αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή.

Η Hélène Pastor παρείχε στην κόρη της 500.000 ευρώ μηνιαίως αλλά η παροχή θα σταματούσε εάν η κόρη της πέθαινε.

Η Sylvia Pastor ανακρίθηκε αρχικά από την αστυνομία προτού αποκλειστεί από τη λίστα υπόπτων.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι είχαν εντοπίσει σημαντικές οικονομικές συναλλαγές στους λογαριασμούς του Janowski κατά τους μήνες πριν από τις δύο δολοφονίες.

Η μαφιόζικου τύπου εκτέλεση ήταν αρχικά συνδεδεμένη με το οργανωμένο έγκλημα, πριν οι εισαγγελείς αρχίσουν να υποψιάζονται τον γαμπρό της Hélène Pastor. Το συμβόλαιο θανάτου των δολοφόνων της κληρονόμου ήταν στα 140.000 ευρώ.

Η Sylvia τελικά επέζησε από τον καρκίνο και σήμερα θα παρακολουθήσει τη δίκη του συζύγου της ο οποίος σκότωσε τη μητέρα της.

Με πληροφορίες από BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ