Η τελευταία πριγκίπισσα της Χαβάης κρίθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την περιουσία της, ωστόσο αντιδρά

Η τελευταία πριγκίπισσα της Χαβάης κρίθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την περιουσία της, ωστόσο αντιδρά Facebook Twitter
0

Ένας δικαστής της Χονολουλού έκρινε αυτή την εβδομάδα ότι η «τελευταία πριγκίπισσα της Χαβάης» δεν έχει επαρκή νοητική ικανότητα να διαχειριστεί την περιουσία της αξίας 215 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια μακρά νομική διαμάχη γύρω από την 92χρονη Abigail Kawannanoa και την περιουσία της, αλλά και καταγγελίες για πιθανή κακοποίησή της.

Η Kawannanakoa αποκαλείται από πολλούς ντόπιους ως πριγκίπισσα επειδή είναι απόγονος της βασιλικής οικογένειας που κυβέρνησε τα νησιά πριν την ανατροπή του βασιλείου το 1893.

Είναι επίσης η εγγονή του ιδιοκτήτη φυτειών ζαχαροκάλαμου James Campbell, που υπήρξε από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της Χαβάης.

Από τον παππού της, η πριγκίπισσα έχει κληρονομήσει μια αρκετά μεγάλη περιουσία η οποία περιλαμβάνει άφθονα ακίνητα και μετρητά.

Η Kawānanakoa έζησε μια πολυτελή ζωή αλλά κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα, κάνοντας δωρεές στα αγαπημένα της φιλανθρωπικά ιδρύματα και εκτρέφοντας αμερικανικά άλογα.

Φημολογείται επίσης ότι πλήρωνε αθόρυβα τους λογαριασμούς πολλών οικονομικά ασθενών συμπολιτών της αλλά ακόμη και στεγαστικά δάνεια.

Το 2001, η κληρονόμος δημιούργησε επίσης ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την υποστήριξη της Χαβάης, του πολιτισμού, της τέχνης, της εκπαίδευσης και της υγείας των ντόπιων.

«Αυτή τη στιγμή είναι ευεργέτης για τον λαό της Χαβάης», δήλωσε η Lilikalā Kame'eleihiwa, διευθύντρια στο Κέντρο του Πανεπιστημίου της Χαβάης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου για το καταπίστευμα της Kawannanoa. 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πέρυσι όταν η Kawannanakoa υπέστη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Λίγο αργότερα, ο επί σειρά ετών πρώην πληρεξούσιος Jim Wright, δήλωσε ότι η 92χρονη δεν ήταν πλέον σε θέση να διαχειριστεί την περιουσία της.

Η Kawannanakoa αντέδρασε έντονα και προχώρησε σε μια σειρά αναπάντεχων κινήσεων που οδήγησαν σε σκάνδαλο. Απέλυσε τον Wright, παντρεύτηκε τη φίλη της Veronica Gail Worth και προσέλαβε έναν άλλο δικηγόρο.

Πριν από μια ακροαματική διαδικασία τη Δευτέρα, ο δικηγόρος της είπε ότι ήθελε να απομακρύνει τον Wright και να διορίσει νέους διαχειριστές, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου της.

Όσοι περίμεναν πως η 92χρονη θα έμενε άπραγη διαψεύστηκαν και αιφνιδιάστηκαν...

Η τελευταία πριγκίπισσα της Χαβάης κρίθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την περιουσία της, ωστόσο αντιδρά Facebook Twitter

Ανταποκρινόμενος στις επιθυμίες της Kawannanoa, ο δικαστής τη Δευτέρα απομάκρυνε τον Wright από διαχειριστή, αλλά διόρισε στην θέση του την τράπεζα First Hawaiian Bank.

Είπε ότι πίστευε ότι η Kawannanakoa ήταν σε θέση να αποφασίσει ότι ήθελε να αντικατασταθεί ένας διαχειριστής, αλλά ότι ήταν πιο περίπλοκο να διορίσει κάποιον νέο και ότι δεν θα κατάφερνε να διαχειριστεί σωστά τα χρηματοοικονομικά της περιουσιακά στοιχεία.

Ο Wright, ο πρώην πληρεξούσιος, ισχυρίστηκε ότι η Worth κακοποίησε την Kawannanakoa. Οι εργαζόμενοι στο σπίτι της Kawānakoa υποστήριξαν τους ισχυρισμούς, ισχυριζόμενοι ότι έγιναν μάρτυρες σε σκηνή όπου η Worth πίεζε την Kawannanakoa να προσθέσει το όνομά της στον τραπεζικό της λογαριασμό.

Οι υπάλληλοι απολύθηκαν μετά τις μαρτυρίες τους με τους εκπροσώπους τους να ισχυρίζονται πως ήταν μια πράξη εκδίκησης επειδή έλυσαν τη σιωπή τους.

Η Worth αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για κακοποίηση και είπε πως τα χτυπήματα στο σώμα της προκλήθηκαν επειδή έπεφτε σε έπιπλα. Η ίδια η πριγκίπισσα φέρεται να στηρίζει τη σύζυγό της, όσο και αν κάποιοι επιμένουν πως χειραγωγείται.

Ο δικηγόρος της Kawannanakoa δήλωσε στον Guardian ότι η πελάτισσά του εξετάζει τα επόμενα βήματά της μετά την απόφαση, αλλά πως για την ώρα είναι ευχαριστημένη που ξεφορτώθηκε τον πρώην δικηγόρο της.

Το χειρότερο στην ιστορία αυτή, όπως λέει ο νέος δικηγόρος, είναι πως ενώ δεν θέλει τη δημοσιότητα, βρέθηκε εξαιτίας της υπόθεσης με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ