Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κατηγορείται πως αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κατηγορείται πως αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απάντησε σε όσους τον κατηγόρησαν πως αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα τεστ που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, την ώρα που ένα σκάνδαλο για αμφιλεγόμενα πτυχία συγκλονίζει την πολιτική τάξη της χώρας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ επωφελήθηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς για να εκδιώξει από την εξουσία τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία καταθέτοντας πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον αυτών που τον κατηγόρησαν.

Η ισπανική εφημερίδα ABC, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, τον κατηγόρησε ότι αντέγραψε τμήματα της διδακτορικής του διατριβής στην οικονομία, την οποία υποστήριξε το 2012 στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Camilo José Cela, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Μαδρίτη, με τίτλο «Καινοτομίες της ισπανικής οικονομικής διπλωματίας: ανάλυση του δημόσιου τομέα (2000-2012)».

Ο τότε άγνωστος στο μεγάλο κοινό Σάντσεθ είχε συμπεριλάβει στη διδακτορική του διατριβή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, άρθρα άλλων οικονομολόγων, κυβερνητικές εκθέσεις, ακόμη και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ισπανίας, χωρίς να επικαλείται τις πηγές του.

«Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε ορισμένα μέσα και υποστηρίζουν την ύπαρξη αντιγραφής στη σύνταξη της διδακτορικής μου διατριβής είναι απολύτως ΨΕΥΔΕΙΣ», αντέδρασε χθες με μήνυμά του στο Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Θα κινηθώ δικαστικά για να υπερασπιστώ την τιμή μου και την αξιοπρέπειά μου αν αυτό που δημοσιεύτηκε δεν διορθωθεί», πρόσθεσε.

Το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Ciudadanos ένωσε τις δυνάμεις του με τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ζητώντας από τον Σάντσεθ να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για να απαντήσει στις κατηγορίες.

Σήμερα το γραφείο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι τα τεστ που έγιναν έδειξαν ότι η διατριβή του Σάντσεθ τηρεί τους κοινά αποδεκτούς από την ακαδημαϊκή κοινότητα κανόνες περί λογοκλοπής και τα πρωτόκολλα επαλήθευσης.

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ κατέχει μόνον 84 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να αντέξει μια απώλεια μεταξύ αυτών που την υποστηρίζουν την ώρα που προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους για να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2019.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες η Κάρμεν Μοντόν παραιτήθηκε από υπουργός Υγείας μετά τις πληροφορίες για παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο πήρε το μάστερ της. Η Μοντόν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι παραιτείται για να αποφύγει το ενδεχόμενο να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση.

Πριν από εκείνη, η συντηρητική πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Κριστίνα Θιφουέντες είχε επίσης παραιτηθεί για παρόμοιες κατηγορίες γύρω από το μεταπτυχιακό της.

Αυτή ήταν η δεύτερη υπουργός που αποχωρεί σε περίοδο λίγο μεγαλύτερη των τριών μηνών, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για φορολογικό πρόστιμο πριν από 10 χρόνια το οποίο οδήγησε τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Μαξίμ Ουέρτα να παραιτηθεί.

Επίσης, και πάλι όσον αφορά τα πτυχία, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο δέχεται τώρα έντονες πιέσεις να δημοσιεύσει πληροφορίες όσον αφορά το δικό του, το οποίο το Ανώτερο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε τον περασμένο μήνα ότι πήρε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ