Σόιμπλε: Ποτέ δεν θα φτάσουμε στο τέλος της οικονομικής κρίσης

Σόιμπλε: Ποτέ δεν θα φτάσουμε στο τέλος της οικονομικής κρίσης Facebook Twitter
0

Κανέναν λόγο για «λήξη συναγερμού» και χαλάρωση δεν βλέπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προειδοποιεί πως «Δεν θα ζήσουμε ποτέ μια κατάσταση (στην οικονομία), στην οποία θα μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι εντάξει», τονίζοντας πως η «ρύθμιση» σε Γερμανία και Ευρώπη δεν ήταν υπερβολική.

Ο Πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και τέως υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο σεβασμός του για τους τραπεζίτες δεν ήταν ποτέ μεγάλος, ενώ έχει μειωθεί περαιτέρω.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των στελεχών των τραπεζών, αναφέρει: «Ο σεβασμός μου προς τους αρμόδιους του τραπεζικού κόσμου δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος όταν έγινα υπουργός Οικονομικών. Και αυτός ο σεβασμός μειώθηκε περαιτέρω. Μπορεί ωστόσο κανείς να ασκήσει κριτική και στα στελέχη άλλων κλάδων, όπως στον κλάδο των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων».

Αναφορικά με την προσφυγική πολιτική, τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τακτική και να αντιδρά από κοινού «γρήγορα, αποτελεσματικά, ευέλικτα και ρεαλιστικά».

«Βραχυπρόθεσμα, ο δρόμος είναι η διάσωση των ανθρώπων, οι οποίοι παίρνουν ακόμη την επικίνδυνη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, καθιστώντας τους ωστόσο ταυτόχρονα απολύτως σαφές ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος προς την Ευρώπη», τονίζει ο κ. Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι, όποιος γνωρίζει πως δεν επιτρέπεται να μπει στην Ευρώπη, δεν θα αποφασίσει και να διακινδυνεύσει την ίδια του τη ζωή για αυτό.

«Ασφαλώς πρέπει να βοηθούμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα να ασχοληθούμε πιο εντατικά με το πώς αυτοί οι άνθρωποι δεν θα βλέπουν κανέναν λόγο πλέον για να φύγουν», προσθέτει.

Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ακόμη ότι και στο εσωτερικό της Γερμανίας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρότερα υπόψη οι ανησυχίες των ανθρώπων, ενώ χαρακτηρίζει «κεντρικό» θέμα την εσωτερική ασφάλεια.

«Οι περισσότεροι από μας είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας - ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος, θρησκείας ή εθνικότητας. Αλλά όταν αρχίζουμε να ανησυχούμε για την ίδια μας την ασφάλεια, τότε αυτό γίνεται δύσκολο», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει την ανάγκη τα προβλήματα να μην σπρώχνονται «κάτω από το χαλί».

Επειδή αυτό δεν το κάναμε αρκετά, είναι ένας λόγος που πολλοί δημαγωγοί και δεξιά λαϊκιστικά κόμματα βιώνουν τέτοια δημοτικότητα - όπως αυτό που μπήκε πρόσφατα στην Βουλή (ενν. την Εναλλακτική για την Γερμανία, AfD).

Ερωτώμενος σχετικά με τα διδάγματα από την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος της Bundestag είναι ξεκάθαρος: «Αυτό το δίδαγμα για μένα ως πολιτικό είναι ένα - ποτέ δεν φτάνουμε στο τέλος», δηλώνει, αποφεύγει ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην επαναληφθεί η κρίση του 2008.

«Καθώς δεν είμαι πλέον υπουργός Οικονομικών, αφήνω αυτή την αξιολόγηση με απόλυτη εμπιστοσύνη στον διάδοχό μου. Αλλά γνωρίζω ότι δεν θα βρεθούμε ποτέ σε θέση να μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι εντάξει. Κάτι παρόμοιο είπε επίσης και ο Μπαράκ Ομπάμα: ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Δημοκρατία είναι το να την θεωρούμε εξασφαλισμένη», επισημαίνει και αναφέρει ότι και στην οικονομία, υπάρχει ο κίνδυνος της αυταρέσκειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ