Μογκερίνι προς ΠΓΔΜ: Μη μείνετε σιωπηλοί στο δημοψήφισμα

Μογκερίνι προς ΠΓΔΜ: Μη μείνετε σιωπηλοί στο δημοψήφισμα Facebook Twitter
EPA/Nake Batev
0

Τη στήριξη της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η Μογκερίνι κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και να επιλέξουν την προοπτική εκείνη που εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

Τόνισε πως «κρατάτε τα κλειδιά για το μέλλον της χώρας σας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείτε να παραμείνετε σιωπηλοί και να χάσετε την ευκαιρία να εκφραστείτε για το τι είδους μέλλον θέλετε».

Σημείωσε ακόμη ότι όλη η Ευρώπη χαιρέτισε την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ επέδειξαν πολιτική γενναιότητα για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

Η Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Μίτσελ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα Δυτικά Βαλκάνια και τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής. Πρόσθεσε ότι ήρθε στα Σκόπια για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας για την ασφάλεια και τις στρατηγικές σχέσεις στην περιοχή, για την οικονομία, καθώς και για τις ιστορικές δυνατότητες που προσφέρονται στην ΠΓΔΜ με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM