Ολοένα και πιο σπάνιο το χιόνι στην Ελβετία- Εξαφανίζεται και στα μεγαλύτερα υψόμετρα

Ολοένα και πιο σπάνιο το χιόνι στην Ελβετία- Εξαφανίζεται και στα μεγαλύτερα υψόμετρα Facebook Twitter
0

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει να κάνει εμφανή τα σημάδια της στον πλανήτη κι οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές, όπως στην περίπτωση της Ελβετίας, όπου το χιόνι έχει αρχίσει σταδιακά να εξαφανίζεται.

Η χιονοκάλυψη αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην Ελβετία, ιδίως για οικονομικούς λόγους εξαιτίας του χειμερινού τουρισμού. 

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ενώ μεταξύ 1995-2005 οι περιοχές με λίγο ή καθόλου χιόνι κάλυπταν κατά μέσο όρο το 36% της χώρας, μεταξύ 2005-2017 αυξήθηκαν στο 44%- μια αύξηση κατά περίπου 5.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Οι ερευνητές, οι οποίοι βασίσθηκαν σε δορυφορικά στοιχεία σε βάθος 22 ετών τόσο από αμερικανικούς (Landsat Earth), όσο και από ευρωπαϊκούς δορυφόρους (Sentinel-2), διαπίστωσαν ότι το χιόνι δεν γίνεται σπανιότερο μόνο στα πεδινά της Ελβετίας αλλά και στα μεγαλύτερα υψόμετρα.

Η λεγόμενη «ζώνη του αιώνιου χιονιού» (όπου η πιθανότητα χιονόπτωσης κυμαίνεται από 80% έως 100%) δεν είναι ακριβώς αιώνια.

Ενώ την περίοδο 1995-2005 κάλυπτε το 27% της Ελβετίας, μεταξύ 2005-2017 είχε μειωθεί στο 23%, μια απώλεια χιονιού 2.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων ή μια έκταση επταπλάσια από το καντόνι της Γενεύης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ