Το Λονδίνο κατονόμασε δύο Ρώσους ως υπεύθυνους για την απόπειρα δολοφονίας κατά των Σκριπάλ

Το Λονδίνο κατονόμασε δύο Ρώσους ως υπεύθυνους για την απόπειρα δολοφονίας κατά των Σκριπάλ Facebook Twitter
0

Δύο Ρώσοι κατονομάστηκαν από τις βρετανικές αρχές ως υπεύθυνοι για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον Μάρτιο στη Βρετανία.

Πρόκειται για τους Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, σε βάρος των οποίων εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. 

Βρετανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαθέτουν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες για συνωμοσία για φόνο εις βάρος των δύο Ρώσων υπηκόων. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των υπόπτων.

«Δεν θα ζητήσουμε από τη Ρωσία την έκδοση αυτών των ανδρών, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση των υπηκόων της χώρας», δήλωσε η Σου Χέμινγκ, η διευθύντρια των Νομικών Υπηρεσιών της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος.

Το ρωσικό υπουργείο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι τα ονόματα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για τη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ο Νιλ Μπάσου, ο επικεφαλής του δικτύου αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας, δήλωσε ότι οι δύο ύποπτοι κυκλοφορούσαν με ψευδώνυμα, αλλά ότι είναι περίπου 40 ετών και έχουν αυθεντικά ρωσικά διαβατήρια.

Ο Μπάσου είπε ακόμη ότι ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα Νόβιτσοκ, με τον οποίον δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ, βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου του Λονδίνου όπου είχαν μείνει οι δύο άνδρες και πρόσθεσε ότι στη Βρετανία είχαν φθάσει στις 2 Μαρτίου και αναχώρησαν στις 4 του ίδιου μήνα.

«Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου είχαν διαμείνει πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις. Από δύο δείγματα που ελήφθησαν προέκυψε ότι τα επίπεδα μόλυνσης με Νόβιτσοκ είναι χαμηλότερα από εκείνα που θα προκαλούσαν ανησυχία για τη δημόσια υγεία», είπε ο Μπάσου.

Ο Σκριπάλ, ένας Ρώσος πρώην κατάσκοπος, ο οποίος στη συνέχεια έγινε διπλός κατάσκοπος για τη βρετανική MI6, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας στις 4 Μαρτίου.

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για την απόπειρα κατά της ζωής των Σκριπάλ και ταυτοποίησε το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε ως το Νόβιτσοκ, ένα φονικό νευροτοξικό παράγοντα που παρασκευάστηκε από τον σοβιετικό στρατό τις δεκαετίες του 70 και του 80. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM