Ζάεφ: H γλώσσα και η ταυτότητα μας θα είναι για πάντα μακεδονική

Ζάεφ: H γλώσσα και η ταυτότητα μας θα είναι για πάντα μακεδονική Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Σαφές μήνυμα για τη στάση που θα τηρήσει η ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την ταυτότητα και τη γλώσσα έστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

«Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι για πάντα μακεδονική», διεμήνυσε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκειά εμφάνισής του στο Πέτσεβο.

Οι νέες δηλώσεις Ζάεφ έρχονται λίγες εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. 

Τηλεγράφημα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που ήρθε στο φως μέσω της ιστοσελίδες Wikileaks, καταδεικνύει πως η ηγεσία της ΠΓΔΜ ήταν πρόθυμη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008,με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας - όπως ακριβώς έγινε στην συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η επικύρωση της συμφωνίας συνιστά «ιστορική ευκαιρία» για την ΠΓΔΜ και δήλωσε βέβαιος πως οι πολίτες θα διασφαλίσουν το μέλλον της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας» για τα παιδιά τους.

Το Σάββατο θα μεταβεί στα Σκόπια η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"η ηγεσία της ΠΓΔΜ ήταν πρόθυμη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008,με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας - όπως ακριβώς έγινε "Αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν 10 χρόνια. Σημαίνει επίσης ότι τότε, ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε αποσπάσει μερικά επιπλέον ανταλλάγματα, καθώς τότε ήμασταν σε σχετικά πλεονεκτικότερη θέση, όχι μόνο επειδή δεν είχαμε κουρελιαστεί από την κρίση, αλλά και επειδή η χρήση σχεδόν από τους πάντες παγκοσμίως του όρου Μακεδονία ανερχόταν "μόνο" σε 16 χρόνια και όχι σε 26 όπως σήμερα (δηλαδή μια ολόκληρη γενιά).
Όχι μόνο πάντα αλλά και από πάντα γιατί όπως μαρτυρούν και τα νομίσματα και οι επιγραφές των αρχαίων Μακεδόνων έγραφαν με τα γράμματα ανάσκελα όπως εσείς και με το Κυριλλικο αλφάβητο και μιλούσαν σλαβικά.