Η Μιανμάρ φυλακίζει δημοσιογράφους που έκαναν αποκαλύψεις για τη σφαγή των Ροχίνγκια

Η Μιανμάρ φυλακίζει δημοσιογράφους που έκαναν αποκαλύψεις για τη σφαγή των Ροχίνγκια Facebook Twitter
O Wa Lone, ένας από τους δημοσιογράφους που καταδικάστηκε
0

Δικαστής καταδίκασε δύο δημοσιογράφους του Reuters σε επταετή κάθειρξη, αφού κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας ότι παρέβησαν τον νόμο περί «κρατικών μυστικών», επειδή διεξήγαγαν έρευνα για μια σφαγή τουλάχιστον 10 μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, περιλαμβανομένων παιδιών.

Η υπόθεση σπιλώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Οι δημοσιογράφοι, ο Ουά Λόουν, 32 ετών, και ο Κέι Σου Όου, 28 ετών, είχαν συλληφθεί στη Γιανγκόν τον Δεκέμβριο.

Ο Ουά Λόουν είπε σε υποστηρικτές του πριν από την απαγγελία της ετυμηγορίας ότι δεν φοβόταν. «Πιστεύω στη δημοκρατία και στην ελευθερία», ανέφερε, «ουδέποτε διέπραξα έγκλημα».

Οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με βάση έναν νόμο της αποικιοκρατικής εποχής, μετά τη σύλληψή τους μερικά λεπτά αφότου δύο αστυνομικοί τους παρέδωσαν έγγραφα μέσα σε ένα εστιατόριο. Ένας αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο περί ξεκάθαρης παγίδευσης των δημοσιογράφων.

Αντίδραση του ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί τις αρχές της Μιανμάρ να προχωρήσουν στην αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν «απογοήτευση» για την ετυμηγορία. «Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν με συνέπεια εδώ και καιρό να αποφυλακιστούν οι δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και προτρέπουν τις αρχές να σεβαστούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης», επισήμανε ο Κνουτ Όστμπι, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Μιανμάρ.

«Ο Ουά Λόουν και ο Κέι Σου Όου πρέπει να αφεθούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και να συνεχίσουν το δημοσιογραφικό τους έργο», συμπλήρωσε ο Όστμπι.

Η δικαστική ετυμηγορία είναι «βαθιά ανησυχητική», έκρινε από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Θλίβομαι για τον Ουά Λόουν και τον Κέι Σου Όου και τις οικογένειές τους, αλλά και για τη Μιανμάρ», ανέφερε ο Σκοτ Μαρσέλ.

«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό για οποιονδήποτε έχει δώσει αγώνες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε αυτήν εδώ τη χώρα. Νομίζω ότι πρέπει να διερωτηθεί κανείς αν αυτή η δίκη αυξάνει ή μειώνει την εμπιστοσύνη του λαού της Μιανμάρ στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μιανμάρ εξέφρασε εξάλλου τη «μεγάλη απογοήτευσή του» για την ετυμηγορία.

«Μιλώντας εξ ονόματος της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι για αυτή την ετυμηγορία», δήλωσε ο πρεσβευτής Νταν Τσαγκ.

«Η ελευθερία της έκφρασης και το κράτος του δικαίου είναι θεμελιώδη σε μια δημοκρατία» και «αυτή η υπόθεση ρίχνει βαριά σκιά και στα δύο σήμερα. Ο δικαστής φάνηκε να αψηφά τα αποδεικτικά στοιχεία και τον νόμο της Μιανμάρ. Κατάφερε βαρύ πλήγμα στο κράτος του δικαίου», συμπλήρωσε ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ