Oι ΗΠΑ αναστέλλουν οικονομική βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πακιστάν

Oι ΗΠΑ αναστέλλουν οικονομική βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πακιστάν Facebook Twitter
(EPA)
0

Ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να ανακατανείμει βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την οποία έχει δεσμευτεί έως σήμερα στο Πακιστάν.

Ο λόγος που επικαλείται είναι η απουσία «αποφασιστικής δράσης» από πλευράς του Ισλαμαμπάντ και της αδύναμης στήριξης της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή εναντίον εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

«Λόγω έλλειψης αποφασιστικής δράσης από το Πακιστάν για την υποστήριξη της στρατηγικής για τη νότια Ασία (...), 300 εκατομμύρια δολάρια (στην πραγματικότητα 323,6 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων μη πακιστανικών κονδυλίων) επαναπρογραμματίστηκαν (από το υπουργείο Άμυνας) τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2018 για άλλες επείγουσες προτεραιότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντισυνταγματάρχης Κον Φόκνερ, διευκρινίζοντας ότι «το Κογκρέσο θα αποφασίσει εάν αυτό το αίτημα τελικώς θα εγκριθεί».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις πακιστανικές αρχές ότι ανέχονται ή ακόμη ότι και συνεργάζονται με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ασκεί πιέσεις, ώστε το Ισλαμαμπάντ να καταπολεμήσει τη δράση των συγκεκριμένων ομάδων, οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στο Αφγανιστάν από συνοριακές περιοχές, στις οποίες επικρατεί ανομία.

Στην αρχή της χρονιάς, οι Αμερικανοί είχαν ήδη ανακοινώσει τη διακοπή χορήγησης βοήθειας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια στο Πακιστάν, και η Ουάσινγκτον δήλωνε έτοιμη να παγώσει βοήθεια έως και 2 δισεκ. δολαρίων.

Η απόφαση ελήφθη λίγες μέρες μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την 1η Ιανουαρίου 2018: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορήγησαν ανοήτως βοήθεια 33 δισεκ. δολαρίων στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και αυτοί δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα εκτός από ψέματα και δολιότητα, περνώντας την ηγεσία μας για ηλίθια».

«Προστατεύουν τους τρομοκράτες που κυνηγάμε στο Αφγανιστάν, χωρίς μεγάλη βοήθεια. Αυτό τελείωσε!», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Πακιστάν διεξήγαγε σφοδρές επιχειρήσεις εναντίον ορισμένων ομάδων ισλαμιστών μαχητών που απειλούν την εθνική του ασφάλεια, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Τον Μάρτιο, Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι Πακιστανοί «έκαναν το ελάχιστο για να φανούν πως αντιδρούν στα αιτήματά μα», «αλλά δεν είδαμε από την πλευρά τους την πιο δυναμική προσέγγιση που περιμένουμε και για την οποία ξέρουμε ότι είναι ικανοί».

Διάφορες ομάδες ισλαμιστών μαχητών απειλούν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση και έχουν επιτεθεί και σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα, οι οποίοι εστάλησαν εκεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις στο Πακιστάν προκειμένου να στοχεύει αδιακρίτως όλες τις τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Φόκνερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ