«Πραξικόπημα στο Κιργιστάν σχεδιάζει το δίκτυο του Γκιουλέν» λέει ο Ερντογάν

«Πραξικόπημα στο Κιργιστάν σχεδιάζει το δίκτυο του Γκιουλέν» λέει ο Ερντογάν Facebook Twitter
(EPA)
0

Να καταστείλει τις οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, κάλεσε σήμερα το Κιργιστάν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εδώ και δεκαετίες λειτουργεί σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην κεντρική Ασία, ένα δίκτυο σχολείων και κολεγίων που χρηματοδοτούνται από τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του. Το Κιργιστάν έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να διαλύσει το δίκτυο αυτό.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, η Άγκυρα ζητεί από κυβερνήσεις πολλών χωρών να κλείσουν το δίκτυο του Γκιουλέν, ορισμένες όμως εμφανίζονται απρόθυμες να το κάνουν.

Ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιερ, ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν, αρνήθηκε κατηγορηματικά να κλείσει τα σχολεία κι απλώς μετονόμασε το δίκτυο.

Ο Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, έθεσε ξανά το ζήτημα αυτό στη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο, Σουρανμπάι Ζεενμπέκοφ, υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο του Γκιουλέν συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

«Δεν θέλουμε ο αδελφός λαός να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Μπορεί (οι υποστηρικτές του Γκιουλέν) να διεισδύσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, σε στρατιωτικές δομές, ένα τέτοιο πραξικόπημα μπορεί να συμβεί και στο Κιργιστάν» προειδοποίησε.

Ο Ζεενμπέκοφ, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι τα καθήκοντά του, δεν έδωσε καμία υπόσχεση στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας μόνο ότι το δίκτυο των σχολείων πλέον είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Το Καζακστάν, που συνορεύει με το Κιργιστάν, αρνήθηκε επίσης να κλείσει τα σχολεία του Γκιουλέν κι απλώς τους άλλαξε ονομασία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM