ΗΠΑ: Μετά μουσικής ο αποχαιρετισμός της «Βασίλισσας της Σόουλ», Αρίθα Φράνκλιν

ΗΠΑ: Μετά μουσικής ο αποχαιρετισμός της «Βασίλισσας της Σόουλ», Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter
EPA
0

Σήμερα θα τελεστεί η κηδεία της Αρίθα Φράνκλιν, η οποία θα αναγνωριστεί ως ένα σύμβολο της χώρας.

Στην κηδεία αναμένεται να πάρουν το λόγο μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο αφροαμερικανός τραγουδιστής Σμόκι Ρόμπινσον, οι ακτιβιστές Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον.

Η εκδήλωση, την οποία θα παρακολουθήσουν μόνο όσοι έχουν λάβει πρόσκληση, θα διαρκέσει έξι ώρες και θα υπάρξει μουσικό αφιέρωμα στην εκλιπούσα από τον Στίβι Γουόντερ, την Αριάνα Γκράντε, την Chaka Khan.

«Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ χαρούμενη λειτουργία, θα ξεχειλίζει από χαρά», δήλωσε ο επίσκοπος Τσαρλς 'Ελις, πάστορας στον Ναό Greater Grace, όπου θα τελεστεί η κηδεία.

«Πιστεύω ότι θα είναι μια στιγμή λύπης, χαράς, γέλιων και χορών. Θα είναι μια λειτουργία για την Αρίθα, ακριβώς όπως αυτή μας ευλόγησε με τη μουσική γκόσπελ που τραγουδούσε».

Λίγες ώρες πριν την κηδεία, δεκάδες ροζ Cadillac παρατάχθηκαν στην πατρίδα της Φράνκλιν και έδρα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Ντιτρόιτ ως ένας τελευταίος φόρος τιμής στη γυναίκα που τραγούδησε για όλους.

Η πρωτοβουλία ήταν μια ιδέα της Κρισέτ Έλις, της συζύγου του πάστορα Τσαρλς 'Ελις που θα τελέσει το μυστήριο της κηδείας στο Ντιτρόιτ αναφέρει το CNN.

Περισσότερες από 130 ροζ Cadillac, μερικές από πολιτείες μακρινές όπως το Τέξας και η Φλόριντα, συγκεντρώθηκαν για την Φράνκλιν.

Αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της σόουλ, η Φράνκλιν ήταν μια από τις μεγαλύτερες φωνές και εμβληματική μορφή της κοινότητας των μαύρων στις ΗΠΑ, η οποία σημάδεψε ολόκληρες γενιές καλλιτεχνών.

Θα μείνει γνωστή για τον μοναδικό τρόπο που ερμήνευσε το «Respect», το τραγούδι που συνέθεσε ο 'Οτις Ρέντινγκ το οποίο τής χάρισε το 1967 τα δύο πρώτα της βραβεία Γκράμι, από τα 18 που απέσπασε συνολικά.

Η αισθησιακή και δυνατή φωνή της που κάλυπτε τέσσερις οκτάβες επηρέασε πολλές Αμερικανίδες ντίβες, από τη Γουίτνεϊ Χιούστον μέχρι την Μπιγιονσέ, τη Μαράια Κάρεϊ, την Αλίσια Κις.

Έχοντας τραγουδήσει στις τελετές ορκωμοσίας τριών προέδρων, του Τζίμι Κάρτερ, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα, η Φράνκλιν θεωρείται ένα αμερικανικό σύμβολο, ενώ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο το 2005.

Η πόλη αντιμετώπισε τον θάνατό της ως το τέλος μιας βασιλείας, εκθέτοντας τη σορό της σε λαϊκό προσκύνημα στη μεγάλη αίθουσα του μουσείου αφροαμερικανικής ιστορίας Charles H. Wright επί δύο ημέρες και στη συνέχεια στην εκκλησία των βαπτιστών όπου ήταν πάστορας ο πατέρας της.

Η Φράνκλιν που γεννήθηκε στον αμερικανικό νότο που σημαδεύτηκε από τις φυλετικές διακρίσεις, στο Μέμφις του Τενεσί, είχε επίσης αφοσιωθεί στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Η σημερινή τελετή θα υπογραμμίσει τον ρόλο της μέσα από τα τραγούδια της στον αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Το κοιμητήριο Woodlawn του Ντιτρόιτ θα είναι η τελευταια της κατοικία, δίπλα στον πατέρα της Κλάρενς Λαβόν Φράνκλιν, τον αδελφό της Σεσίλ Φράνκλιν και τις αδελφές της Καρολάιν και 'Ιρμα Φράνκλιν.

ΗΠΑ: Μετά μουσικής ο αποχαιρετισμός της «Βασίλισσας της Σόουλ», Αρίθα Φράνκλιν Facebook Twitter
EPA

Συγκίνηση και «Respect» στη συναυλία φόρο τιμής της «Βασίλισσας της Σόουλ»

Η συναυλία φόρος τιμής στην απίθανη καριέρα της Αρέθα Φράνκλιν προκάλεσε συγκίνηση σε χιλιάδες θαυμαστές της χθες βράδυ στο Ντιτρόιτ, παραμονή της κηδείας της «Βασίλισσας της Σόουλ».

Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τα σημαντικότερα κομμάτια της Αμερικανίδας θρύλου της μουσικής που πέθανε σε ηλικία 76 ετών στις 16 Αυγούστου από επιπλοκές καρκίνου στο πάγκρεας.

Το Ντιτρόιτ, η πολυαγαπημένη πόλη της Φράνκλιν, είναι επίσης η πόλη της διάσημης δισκογραφικής εταιρίας «Motown».

Τα εισιτήρια - δωρεάν - εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά για την υπαίθρια συναυλία στο Chene Park Amphitheatre, έναν χώρο 5.000 θέσεων όπου η Φράνκλιν ερμήνευε τα τραγούδια της.

Το συγκρότημα Four Tops, η Ντι Ντι Μπριντχζεουάτερ και η Άντζι Στόουν μάγεψαν τους θεατές όταν τραγούδησαν το «Freeway of Love», έναν ύμνο στο Ντιτρόιτ, και τα κλασικά «Say A Little Prayer» και «Respect». Το τελευταίο το ερμήνευσαν στο τέλος όλοι οι καλλιτέχνες.

Μια χορωδία γκόσπελ που παρέπεμπε στην αρχή της μουσικής σταδιοδρομίας της Φράνκλιν στην ενορία όπου λειτουργούσε ο πατέρας της, πρώην πάστορας, τίμησε επίσης τη σπουδαία καριέρα έξι δεκαετιών που ανέδειξε την Αρίθα Φράνκλιν σε μια από τις μουσικούς που απολάμβαναν τον μεγαλύτερο σεβασμό στις ΗΠΑ.

Με τη συναυλία αυτή έκλεισαν οι τρεις ημέρες κατά τις οποίες χιλιάδες θαυμαστές πέρασαν από το φέρετρό της που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο μουσείο Charles H. Wright αφιερωμένο στη ιστορία των Αφροαμερικανών την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ την επομένη είχε μεταφερθεί στην εκκλησία των βαπτιστών New Bethel.

Σε ουρά μήκους σχεδόν ενός χιλιομέτρου επικρατούσε γιορτινή ατμόσφαιρα με ευχάριστες συζητήσεις και τραγούδια. Ο κόσμος πήγε για να τιμήσει τη θανούσα, την κληρονομιά που αφήνει, τη χαρά που σκόρπισε.

Την Τρίτη η τραγουδίστρια ήταν ντυμένη με κατακόκκινο φόρεμα και σε ίδια απόχρωση ψηλοτάκουνα παπούτσια. Την Τετάρτη ήταν ντυμένη στα μπλε και την Πέμπτη στο ροζ χρυσό και με γόβες με παγιέτες.

Η εκκλησία των βαπτιστών New Bethel ήταν σημαντική για τη Φράνκλιν όχι μόνο γιατί εκεί λειτουργούσε ο πατέρας της αλλά και γιατί εκεί η ίδια οργάνωνε δείπνα τα Χριστούγεννα και την Ημέρα των Ευχαριστιών για τους ενορίτες και ανθρώπους που είχαν ανάγκη, εκεί είχε ηχογραφήσει έναν δίσκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM