Χιλιάδες καρκινοπαθείς εναντίον της Monsanto - Oι αγωγές αυξάνονται συνεχώς

Χιλιάδες καρκινοπαθείς εναντίον της Monsanto - Oι αγωγές αυξάνονται συνεχώς Facebook Twitter
0

Η αμερικανική εταιρεία Monsanto ήταν από καιρό αμφιλεγόμενη για εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά πλέον αντιμετωπίζει και μια αύξηση στις αγωγές εναντίον της, που μπορεί να κοστίσουν στην Bayer, τη νέα ιδιοκτήτρια, δισεκατομμύρια σε ζημίες.

Η Monsanto κατασκευάζει ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη, τα οποία πιστεύεται ότι είναι καρκινογόνα. «Πρωταγωνιστής» στη διαμάχη που έχει διχάσει και την επιστημονική κοινότητα είναι το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρία έχασε μια δικαστική υπόθεση ορόσημο και καλείται να πληρώσει αποζημίωση 289 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν άντρα που ισχυρίστηκε πως τα ζιζανιοκτόνα της εταιρίας είναι η αιτία του καρκίνου του.

Από τότε, η Bayer δήλωσε ότι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων αυξήθηκε από 5.200 αγωγές σε 8.000.

Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας έχουν χάσει το 11% της αξίας τους και συνέχισαν μέχρι και την Πέμπτη τις απώλειες.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Werner Baumann δήλωσε ότι όταν αγόρασαν τη Monsanto, στη Bayer δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το εύρος των τρεχουσών αγωγών. Η συμφωνία εξαγοράς ύψους 63 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και λίγο αργότερα ήρθαν τα δυσάρεστα για την εταιρία.

Η Bayer δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανατρέψει την απόφαση της Καλιφόρνιας και, εάν αποτύχει, θα προχωρήσει σε περαιτέρω διαδικασίες προσφυγής.

Ο Bauman δήλωσε ότι η εταιρεία θα υπερασπίζεται στο δικαστήριο όλες τις υποθέσεις κατά της Monsanto αντί να τις κλείνει εξωδικαστικά. Για την ώρα, το μήνυμα που στέλνει η Bayer είναι πως δείχνει βέβαιη για την Monsanto, την υπερασπίζεται και προσπαθεί να υποβιβάσει τη σημασία των χιλιάδων αγωγών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Όμως η αρνητική δημοσιότητα είναι τεράστια και το ενδιαφέρον των μίντια για τα «θύματα» του Roundup είναι επίσης θερμό.

Καθημερινά, όλο και περισσότεροι βγαίνουν μπροστά, υποκινούμενοι ίσως από την θετική έκβαση της δίκης στην Καλιφόρνια, και εξαπολύουν πυρά εναντίον της Monsanto.

Χιλιάδες καρκινοπαθείς εναντίον της Monsanto - Oι αγωγές αυξάνονται συνεχώς Facebook Twitter

Μιλώντας μέσα από το θερμοκήπιο του στη βόρεια Γαλλία, ο Jean-Claude Terlet, ένας συνταξιούχος αγρότης που καλλιεργεί ντομάτες για τις τοπικές αγορές, φαίνεται υγιής, αλλά δεν είναι.

Από τότε που υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη το 2017, ο 70χρονος λέει ότι αισθάνεται συνεχώς εξαντλημένος και πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά άλλα προβλήματα.«Δεν υπάρχει σεξουαλική ζωή, αυτό τελείωσε. Έχω ακράτεια και πρέπει να φορώ πάνες που αλλάζω δύο ή τρεις φορές την ημέρα...», είπε.

Έχοντας πειστεί ότι η ασθένειά του προκλήθηκε από έκθεση σε χημικές ουσίες, ζήτησε τη διεξαγωγή εξετάσεων ούρων αμέσως μόλις διαγνώστηκε.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γαλλικά Μέσα, ανιχνεύθηκε γλυφοσάτη. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό προκάλεσε τον καρκίνο μου», δήλωσε ο αγρότης AFP, λέγοντας ότι η χημική ουσία βρέθηκε σε επίπεδα 0,25 μικρογραμμάρια ανά λίτρο αίματος και ότι οι εξετάσεις δεν έδειξαν άλλα χημικά ή ίχνη φαρμάκων.

Ο Terlet είναι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από αυτούς στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε νομικές ενέργειες εναντίον της Monsanto, διότι η εταιρία δεν προειδοποίησε με κανέναν τρόπο τους χρήστες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του Roundup.

H νίκη του DeWayne Johnson στην Καλιφόρνια, που θεωρείται από τους επικριτές της Monsanto ως ο σύγχρονος Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, ενθάρρυνε τον αγρότη, ο οποίος ελπίζει σε παρόμοια έκβαση και στο γαλλικό δικαστήριο.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία δεσμεύθηκε να απαγορεύσει τη γλυφοσάτη μέχρι το 2021, χαιρέτισε επίσης την «ιστορική» απόφαση και κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ να ενταχθούν στον «πόλεμο» κατά των επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Ο Terlet, πατέρας τριών παιδιών, από το χωριό Celles-sur-Aisne στη βορειοανατολική Γαλλία, χρησιμοποιούσε το Round Up - το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο - για τρεις δεκαετίες.

«Τότε, το παρουσίαζαν ως θαυματουργό προϊόν θαύματος. Όλοι το αγόραζαν», είπε. Ενώ ψέκαζε τα χωράφια του, φορούσε μόνο μια φτηνή μάσκα και γάντια που δεν κατάφεραν να τον προστατεύσουν. «Δεν συνειδητοποιήσαμε τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και τώρα τα βλέπουμε», είπε.

Τον Μάιο του 2017, οι δικηγόροι του υπέβαλαν καταγγελία σε εισαγγελείς στη νότια πόλη της Λυών, όπου η μητρική εταιρεία της Monsanto, Bayer, έχει τη γαλλική έδρα της, κατηγορώντας την για «δηλητηρίαση».

Τον επόμενο μήνα, θα υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος του συνδέεται πράγματι με τη χρήση του ζιζανιοκτόνου. Ωστόσο δεν είναι ο πρώτος Γάλλος αγρότης που στρέφεται εναντίον της Monsanto.

Ο Terlet πιστεύει ότι όλα τα ζιζανιοκτόνα είναι επιβλαβή. Κατά την άποψή του, ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να τα βγάζει κανείς με το χέρι. Έχοντας επίγνωση ότι η μάχη του εναντίον της Monsanto θα είναι μακρά και δαπανηρή, έχει δεσμευθεί να μην υποχωρήσει. «Είμαι πεισματάρης, θα το αγωνιστώ μέχρι το τέλος» είπε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM