Σε έξαρση ο αντισημιτισμός στη Βρετανία

Σε έξαρση ο αντισημιτισμός στη Βρετανία Facebook Twitter
Διαδήλωση της εβραϊκής κοινότητας στην οποία διαμαρτύρεται για δηλώσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν
2

Ο Μαρκ Λιούις, πετυχημένος δικηγόρος, εγκαταλείπει την Βρετανία. Απογοητευμένος από χρόνια αντισημιτικών επιθέσεων και θανατικών απειλών αποφάσισε «ως εδώ».

Ο 53χρονος δικηγόρος σχεδιάζει μια νέα ζωή στο Ισραήλ μαζί με τη σύντροφο του. Και οι δύο έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία, όμως είναι έτοιμοι να φύγουν. 

«Θέλω απλά να φύγω από δω. Είναι μια σημαντική απόφαση, αλλά δεν αντέχω άλλο» λέει ο Λιούις. «Στο Ισραήλ οι άνθρωποι μπορεί να με αντιπαθούν για τις πολιτικές απόψεις μου, μπορεί να με βρίσκουν ακροδεξιό ή ακροδεξιό ή οτιδήποτε, όμως δε θα με αντιπαθούν επειδή είμαι Εβραίος». 

Στο παρελθόν δύο άνθρωποι έχουν φυλακιστεί ύστερα από απειλές να τον δολοφονήσουν επειδή είναι Εβραίος. Τώρα, λέει ο Λιούις, είναι τόσο πολλές οι αντισημιτικές απειλές -από τη Δεξιά και από την Αριστερά- που σχεδόν τον έχουν κάνει αναίσθητο στο θέμα. 

Η απόφαση του Λιούις και της συντρόφου του έρχεται σε μια εποχή που το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας και ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορούνται για αντισημιτισμό. Την ίδια στιγμή, τα καταγεγραμμένα περιστατικά αντισημιτισμού σημειώνουν αριθμούς ρεκόρ.

Για τον Λιούις, ο Κόρμπιν είναι πιο πολύ ο καταλύτης παρά η απειλή ο ίδιος. Ο δικηγόρος θεωρεί πως «ο Κόρμπιν απλά αποκάλυψε το έδαφος και όλοι όσοι κινούνταν από κάτω του είναι το πρόβλημα». 

Η Community Security Trust, μια οργάνωση που μάχεται τον αντισημιτισμό κατέγραψε 727 αντισημιτικά περιστατικά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό από τότε που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή, το 1984. Όμως, ο μεγαλύτερος αριθμός σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2017. 

Η κοινότητα των Εβραίων στη Μεγάλη Βρετανία, που αριθμεί περίπου 300.000 άτομα, είναι σε αναβρασμό.

Και όλα αυτά σε μια χώρα που θεωρούνταν ασφαλής στο συγκεκριμένο θέμα. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου το 2015 υπήρξε επίθεση σε ένα εβραϊκό σουπερμάρκετ και μια γυναίκα που είχε επιζήσει από το Ολοκαύτωμα δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στη Βρετανία δεν είχαν καταγραφεί περιστατικά φυσικής βίας με αντισημιτικό κίνητρο. Όμως η συζήτηση αρχίζει να αλλάζει. 

«Βλέπουμε τους Βρετανούς Εβραίους να συζητάνε πως θέλουν να φύγουν κάποιοι το έχουν κάνει ήδη κιόλας. Όχι μόνο για τις ΗΠΑ ή τον Καναδά. Και η Αυστραλία είναι ένας επιθυμητός προορισμός» λέει ο Γκιδεόν Φάλτερ, επικεφαλής της Καμπάνιας κατά του Αντισημιτισμού. 

Με πληροφορίες από CNN


 

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Ο αντισημιτισμός είναι ρατσισμός και γι’ αυτό απόλυτα κατακριτέος και πρέπει να τιμωρείται όπως κάθε ρατσιστική εκδήλωση.Πιστεύω πως η έξαρσή του σχετίζεται με τα απεχθή εγκλήματα κατά συρροή που διαπράττουν οι Ισραηλινοί (με την απαράδεκτη ανοχή/ συνενοχή των δυτικών κυβερνήσεων) εναντίον των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα.Πιθανόν να σχετίζεται και με τον εκτρωματικό νόμο απαρτχάιντ που πέρασε πολύ πρόσφατα, ο οποίος ορίζει το Ισραήλ αποκλειστικά Εβραϊκό κράτος (κάτι που κατέκριναν ακόμη και Ισραηλινοί διανοούμενοι).Είναι βέβαιο πως ο αντισημιτισμός θα εξαπλωθεί ενώ αν συνεχίσει την πορεία αυτή το Ισραήλ, θα μετατραπεί σε ένα Κράτος γκέτο, εξαρτώμενο πλήρως από τις διαθέσεις των Δυτικών που κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξουν κάτω από την πίεση των υπηκόων τους.
Οι απειλές προέρχονται απο τον χώρο της ακροδεξιάς κατα διαφορων ομαδων (εβραίοι, μαύροι).Και τι σημαίνει αυτο!Επειδή υπάρχουν κάποιοι ηλίθιοι που δεν κατανοήσουν κάποια πράγματα οι εβραίοι πρέπει να μεταναστεύουν σε αλλη χωρα.Δέχονται επίθεση απο καποιον άγνωστο, αμύνονται για να προστατεύσουν τον ευατο τους και την καταγγελουν στην αστυνομία.Οποιος έχει το δίκιο με το μερος του, το παλεύει, και δεν τα παρατα.