Παρασκήνιο: Γνώριζε η Monsanto πως το ζιζανιοκτόνο της ήταν θανατηφόρο για τους ανθρώπους;

Παρασκήνιο: Γνώριζε η Monsanto πως το ζιζανιοκτόνο της ήταν θανατηφόρο για τους ανθρώπους; Facebook Twitter
0

Η ήδη κακόφημη και αμφιλεγόμενη Μonsanto πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα και το μέλλον της προδιαγράφεται ακόμη πιο δυσοίωνο.

Σε μια υπόθεση ορόσημο, η Monsanto, η οποία εξαγοράστηκε από τη γερμανική Bayer τον Ιούνιο, κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους περίπου 290 εκατ. δολαρίων στον 46χρονο Dewayne Johnson ο οποίος διαγνώστηκε με μη-Hodgkin λέμφωμα. Το δικαστήριο αποφάσισε πως προκλήθηκε λόγω έκθεσης στο ζιζανιοκτόνο Roundup και το δραστικό συστατικό γλυφοσάτη.

Όμως αυτό ίσως είναι μόνο η αρχή καθώς τουλάχιστον 4000 ακόμη άνθρωποι, λέγεται πως ετοιμάζουν τις δικές τους αγωγές για αντίστοιχες περιπτώσεις καρκίνου.

Με την τιμή της μετοχής της Bayer να πέφτει 10 τοις εκατό μετά την απόφαση, ο εφιάλτης της εταιρείας συνεχίστηκε όταν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες αργότερα, διαπίστωσε ότι δημητριακά για πρωινό και σνακ είχαν ίχνη γλυφοσάτης ενώ πολλά από αυτά ξεπέρασαν τα όρια ασφάλειας για τα παιδιά. Το Roundup ήταν πάλι ο ένοχος. Ένας δικαστής στη Βραζιλία ανέστειλε επίσης την πώληση προϊόντων με βάση τη γλυφοσάτη στις αρχές Αυγούστου.

Η Monsanto είναι σε δύσκολη θέση καθώς φαίνεται ότι μια πολιτική δεκαετιών άρνησης για την επικινδυνότητα του Roundup, είχε θέσει σε κίνδυνο την υγεία πολλών ανθρώπων.

Η αγωγή του 46χρονου, ισχυρίζεται ότι ο Monsanto γνώριζε για τη σύνδεση γλυφοσάτης και καρκίνου ήδη από τη δεκαετία του 1980, αλλά έκτοτε απέκρυψε τον κίνδυνο και αντίθετα προωθούσε το Roundup ως «ασφαλέστερο ακόμη και από το επιτραπέζιο αλάτι».

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σκάνδαλο ίδιο με αυτό της καπνοβιομηχανίας ή του αμιάντου», δήλωσε ο δικηγόρος Brent Wisner όταν η αγωγή έφτασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

«Περισσότερα από 70.000 άτομα διαγιγνώσκονται με λέμφωμα μη Hodgkin κάθε χρόνο και η διαδεδομένη χρήση του Roundup στο σπίτι και στην εργασία μπορεί να εξηγήσει γιατί ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται», πρόσθεσε.

Η Monsanto φέρεται να προσπάθησε να αποσιωπήσει μια μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα για τον Καρκίνο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (IARC) του 2015, σύμφωνα με την οποία η γλυφοσάτη «πιθανώς» προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο και η οποία έδειξε «σαφή στοιχεία» ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Αυτό το «πιαθνώς» αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Monsanto στην υπεράσπιστή της στη δίκη Roundup.

Μαζί με τη μητρική εταιρεία της Monsanto, η Bayer AG και ευθυγραμμισμένες ομάδες λόμπι, όπως η γερμανική ομάδα Glyphosate Task Force, επαναλάμβαναν τον ίδιο ισχυρισμό που έκανε ο αντιπρόεδρος της Monsanto, Scott Partridge: εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες και έρευνες υποστηρίζουν το γεγονός ότι η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο».

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και τέτοιες έρευνες και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει διχασμός για τη γλυφοσάτη. Αυτά τα φαινομενικά αντιφατικά ερευνητικά αποτελέσματα, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια συμβιβαστική επανεξέταση της γλυφοσάτης τον Δεκέμβριο του 2017, και της δόθηκε παράταση χρήσης για πέντε ακόμη χρόνια.

Παρασκήνιο: Γνώριζε η Monsanto πως το ζιζανιοκτόνο της ήταν θανατηφόρο για τους ανθρώπους; Facebook Twitter
O Dewayne Johnson που κέρδισε την πρώτη μάχη με την Monsanto

Όπως σημειώνει ο δικηγόρος του 46χρονου που πήγε την εταιρία σε δίκη, ο Partridge δεν αναφέρει ποτέ το Roundup, αλλά χρησιμοποιήσει τη λέξη γλυφοσάτη. Αυτό είναι σκόπιμο και δεν γίνεται τυχαία, κατά τον ίδιο.

Η γλυφοσάτη είναι διαφορετική από το Roundup, καθώς το ζιζανιοκτόνο περιλαμβάνει ένα κοκτέιλ άλλων χημικών ουσιών, το οποίο αυξάνει τη δραστικότητα θανάτωσης των ζιζανίων. Η επιτροπή στην δίκη της Καλιφόρνια επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη επίδραση της γλυφοσάτης σε συνδυασμό και με τα άλλα χημικά.

«Η Monsanto δεν έκανε ποτέ έρευνα για το πόσο καρκινογόνος είναι ο συνδυασμός», λέει ο δικηγόρος.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικαστής διέταξε τη Monsanto να παράσχει εσωτερικά έγγραφα, σημειώματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδειχναν ότι η εταιρεία γνώριζε από καιρό ότι το Roundup θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο μισθωτός επιστημονικός σύμβουλος της Monsanto προειδοποίησε ότι οι δοκιμές στη γλυφοσάτη ήταν ανεπαρκείς, καθώς τα άλλα χημικά συστατικά του Roundup δεν συμπεριλήφθηκαν.

«Διαβαθμισμένα έγγραφα που έδωσε η δικηγορική εταιρεία Baum, Hedlund, Aristei & Goldman με έδρα το Λος Άντζελες και η οποία εκπροσώπησε τον Johnson, δείχνουν πόσο σκληρά η εταιρεία εργάστηκε για να παραπλανήσει τους καταναλωτές, τις ρυθμιστικές αρχές και τους αγρότες και πως σκόπιμα παραποιούν επιστημονικά αρχεία», δήλωσε η δημοσιογράφος Carey Gillam στο DW.

«Οι εισηγήσεις μιλούν εσωτερικά για το πώς μπορούν να δημιουργήσουν επιστημονικές εκθέσεις που να φαίνεται πως γράφτηκαν από ανεξάρτητους συντάκτες, μιλάνε για τη χρήση τρίτων για να προωθήσουν την προπαγάνδα με τρόπο που δεν μοιάζει να προέρχεται από τη Monsanto και μιλούν για το πώς θα επηρεάσουν τις ρυθμιστικές αρχές και θα αποκλείσουν την εξέταση της τοξικότητας των προϊόντων τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της δικηγορικής εταιρείας Michael L. Baum, τα στοιχεία αυτά ήταν κρίσιμα στην έκβαση της υπόθεσης.

«Χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα κατά τη διάρκεια της δίκης και έγιναν αποδεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία που επηρέασαν την απόφαση της  επιτροπής», δήλωσε στην DW.

Η έλλειψη διαφάνειας ήταν το βασικό ζήτημα για τον Dawayne Johnson, ο οποίος έκανε έκκληση προς τη Monsanto όταν διαγνώστηκε με τη νόσο το 2014, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κίνδυνος από υπερβολική έκθεση σε χημικά με βάση τη γλυφοσάτη. Δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

«Η διαφάνεια όσον αφορά τους κινδύνους, ιδιαίτερα δυνητικά θανατηφόρους κινδύνους, είναι απαραίτητη για την ασφαλή χρήση των ζιζανιοκτόνων και για τη γενική υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας», δήλωσε ο δικηγόρος του 46χρονου.

«Αυτή ήταν η βάση της απόφασης της 10ης Αυγούστου, η οποία διαπίστωσε ότι η Monsanto ενήργησε με δόλο διότι γνώριζε τι πήγαινε λάθος και το έκανε με απερίσκεπτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο Robert F. Kennedy Jr. , ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον Johnson.

Mε πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ