ΗΠΑ και Μεξικό μαζί στον πόλεμο εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών- Φτιάχνουν κοινή επιχειρησιακή ομάδα

ΗΠΑ και Μεξικό μαζί στον πόλεμο εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών- Φτιάχνουν κοινή επιχειρησιακή ομάδα Facebook Twitter
0

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και του Μεξικού θα συστήσουν μια κοινή, ειδική επιχειρησιακή ομάδα, η οποία θα έχει έδρα το Σικάγο και θα στοχοθετεί τους ηγέτες και τους οικονομικούς πόρους των καρτέλ των ναρκωτικών που προμηθεύουν με οπιοειδή την αμερικανική αγορά ναρκωτικών.

Η ανακοίνωση για το νέο αυτό εγχείρημα διμερούς συνεργασίας καταγράφεται σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων των δύο γειτονικών κρατών και περίπου τέσσερις μήνες πριν αναλάβει την εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται κεντροαριστερός ενώ θεωρείται εθνικιστής από πολιτικούς παρατηρητές.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει εξαγγείλει ότι θα υιοθετήσει άλλη προσέγγιση όσον αφορά τον πόλεμο που διεξάγει η κυβέρνηση του Μεξικού εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών. Θέλει να αλλάξει τελείως τους κανόνες του παιγνιδιού, σύμφωνα με συνεργάτες του. Εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν διαπραγματεύσεις με συμμορίες και να προσφερθεί αμνηστία σε μέλη τους αντί να συνεχίσει την πεπατημένη, τη σκληρή πολιτική που, σύμφωνα με τους επικριτές της, διαιωνίζει τη βία.

Ο εκλεγμένος μεξικανός πρόεδρος λέει επίσης ότι θέλει να γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί αφότου ο ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τη βούληση να συνεργαστεί στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο Φελίπε δε Χεσούς Μουνιός Βάσκες, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας αρμόδιος για την ομοσπονδιακή μονάδα ειδικών εγκληματολογικών ερευνών, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Σικάγο.

Δεν υπήρξε σχόλιο άμεσα από την ομάδα του Λόπες Ομπραδόρ. Ο προαλειφόμενος υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησής του, ο Αλφόνσο Ντουράσο, έχει δηλώσει ότι όλες οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών θα επαναξιολογηθούν.

Από αυτό δεν εξαιρείται η Πρωτοβουλία της Μέριδας, στο πλαίσιο της οποίας έχει χορηγηθεί την τελευταία δεκαετία ένα ποσό 2,9 δισεκ. δολαρίων από τις αμερικανικές αρχές στις μεξικανικές ως βοήθεια για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών, τόνισε ο Ντουράσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο Λόπες Ομπραδόρ θέλει η έμφαση να μεταφερθεί σε κοινωνικά και οικονομικά προγράμματα, εξήγησε.

Το να μπουν στο στόχαστρο τα οικονομικά των καρτέλ είναι το κλειδί για να σταματήσει η μεταφορά ναρκωτικών, διότι «ο μοναδικός σκοπός αυτών των οντοτήτων είναι ένα πράγμα και μόνο ένα πράγμα—το χρήμα», σημείωσε ο Άντονι Ουίλιαμς, επικεφαλής επιχειρήσεων της DEA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ, στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Το Μεξικό παραμένει τμήμα της βασικής οδού μεταφοράς κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ και έχει μετατραπεί στον κυριότερο προμηθευτή ηρωίνης στην αμερικανική αγορά των ναρκωτικών, συμβάλλοντας σημαντικά στη μάστιγα της εξάρτησης από τα οπιοειδή με χιλιάδες θανάτους. Είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής των μεταμφεταμινών που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου Έντι Τζόνσον τόνισε πως τα μεξικάνικα καρτέλ είναι υπεύθυνα για μεγάλο μέρος των ναρκωτικών που διακινούνται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, όπου η βία των συμμοριών και τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων παρουσιάζουν νέα έξαρση.

Αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας στις ΗΠΑ εξαίρουν τις κοινές προσπάθειες που διεξάγονται εδώ και καιρό για να παταχθούν οι συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Η συνεργασία άρχισε πριν αναλάβει η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο και συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές του Μεξικού προσπαθούν να πατάξουν τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που διακινούν ναρκωτικά διεξάγοντας επιχειρήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών της ομοσπονδιακής αστυνομίας, των ένοπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Την Τετάρτη, οι αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν 30 εκατομμύρια πέσο (1,41 εκατ. ευρώ) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Νεμέσιο Οσεγκέρα, στο καρτέλ του οποίου προσάπτεται ότι εισάγει παράνομα και διακινεί ηρωίνη στις ΗΠΑ.

Ο Οσεγκέρα, επίσης γνωστός ως «Ελ Μέντσο», έχει μετατραπεί στον πλέον καταζητούμενο βαρόνο των ναρκωτικών στο Μεξικό αφότου ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν εκδόθηκε στις ΗΠΑ πέρυσι για να δικαστεί.

Τον Μάρτιο, Αμερικανοί πράκτορες στο Σικάγο χαρακτήρισαν τον Ελ Μέντσο δημόσιο κίνδυνο υπ' αριθμόν 1 και κατηγόρησαν τη συμμορία του ότι χρησιμοποιεί «ακραία βία» για να επεκτείνει το μερίδιό της στη διακίνηση ηρωίνης. Οι αρχές των ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ