Η Αιθιοπία ανακάλυψε πως σε μουσείο της Βρετανίας υπήρχε η κοτσίδα αυτοκράτορά της και τώρα την θέλει πίσω

Η Αιθιοπία ανακάλυψε πως σε μουσείο της Βρετανίας υπήρχε η κοτσίδα αυτοκράτορά της και τώρα την θέλει πίσω Facebook Twitter
0

Το Εθνικό Στρατιωτικό Μουσείο της Βρετανίας έχει αφαιρέσει αθόρυβα από τον εκθεσιακό του χώρο μια κοτσίδα με τρίχες, ένα ομολογουμένως περίεργο έκθεμα του 19ου αιώνα, το οποίο η αιθιοπική κυβέρνηση ζήτησε πίσω ως εθνικό θησαυρό.

Η τούφα μαλλιών προέρχεται από τον αυτοκράτορα Tewodros II, ο οποίος δολοφονήθηκε στο τέλος της βρετανικής εισβολής στην Αιθιοπία το 1868.

Η κοτσίδα κόπηκε και μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με εκατοντάδες αντικείμενα που λεηλατήθηκαν υπό τη διοίκηση του στρατηγού Robert Napier.

Ήταν μια στρατιωτική εκστρατεία με στόχο να σώσει βρετανούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένου του βρετανού προξένου, Charles Cameron, που κρατήθηκε για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η Αιθιοπία ανακάλυψε πως σε μουσείο της Βρετανίας υπήρχε η κοτσίδα αυτοκράτορά της και τώρα την θέλει πίσω Facebook Twitter

Τότε, ο στρατός κατέστρεψε το ορεινό φρούριο του αυτοκράτορα Maqdala στη βόρεια Αιθιοπία και μετέφερε στη Βρετανία θησαυρούς, που ταξίδεψαν με 15 ελέφαντες και 200 μουλάρια και που τελικά κατατέθηκαν σε διάφορα βρετανικά ιδρύματα.

Για χρόνια, η κοτσίδα ήταν έκθεμα στο μουσείο στο Τσέλσι. Απομακρύνθηκε μετά από επίσκεψη του πρέσβη της Αιθιοπίας τον Απρίλιο, ο οποίος έκανε επίσημη έκκληση για την επιστροφή της. Η Αιθιοπία επιθυμεί να επιστραφεί και να συντηρηθεί η πλεξούδα με τα υπόλοιπα υπολείμματα του αυτοκράτορα στο σημείο όπου έγινε η ταφή του στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο Κουάρα.

Πηγές ανέφεραν ότι το μουσείο συζήτησε το αίτημα κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Μαΐου και ότι ζητήθηκε από τον διευθυντή να συντάξει έκθεση που θα συνιστούσε πιθανά αποτελέσματα, τα οποία έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πρεσβεία της Αιθιοπίας πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει όπως μεταδίδει ο Guardian ενώ η πρεσβεία της Αιθιοπίας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα επιστροφής.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ