Οργή στο Παρίσι για τα νέα, ανοιχτά ουρητήρια

Οργή στο Παρίσι για τα νέα, ανοιχτά ουρητήρια Facebook Twitter
3

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο Παρίσι τα νέα, οικολογικά αλλά εντελώς ανοιχτά ουρητήρια που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους της πόλης.

Το ένα από τα κατακόκκινα "Ουριτροτουάρ" που τοποθετήθηκε στο Ιλ Σεν-Λουί, κοντά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, με θέα στα τουριστικά πλοιάρια που διαπλέουν τον Σηκουάνα προκάλεσε ιδιαίτερη οργή.

Κάτοικοι της περιοχής με επιστολή τους στον δήμο ζητούν την απομάκρυνση της τουαλέτας και προαναγγέλλουν ότι θα συλλέξουν υπογραφές ώστε να ασκηθεί πίεση για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τοποθετηθεί κάτι τόσο άσεμνο και άσχημο σε μια τόσο ιστορική τοποθεσία», σχολίασε η Πάολα Πελιτσάρι, 68 ετών, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος βενετσιάνικων έργων τέχνης.

«Βρίσκεται δίπλα στο ωραιότερο σπίτι του νησιού, το Οτέλ ντε Λοζέν, όπου έμενε ο Μποντλέρ», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον  Γάλλο ποιητή του 19ου αιώνα. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι το ουρητήριο, που απέχει περίπου 20 μέτρα από ένα δημοτικό σχολείο υποκινεί την επιδειξιομανία.

Ο σχεδιαστής του "Ουριτροτουάρ" (σ.σ. σύνθετη λέξη από τις γαλλικές λέξεις για το "ουρητήριο" και το "πεζοδρόμιο") υποστηρίζει ότι προσφέρει μια οικολογική λύση στη δημόσια ούρηση.

Η συσκευή είναι ουσιαστικά ένα κουτί με ένα άνοιγμα στο μπροστινό μέρος και μια λουλουδάτη διακόσμηση στην κορυφή. Περιέχει άχυρα που μετατρέπονται σε κομπόστ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα σε πάρκα και κήπους.

Όμως οι κάτοικοι της περιοχής επιμένουν ότι το ανοιχτό ουρητήριο μπορεί να πλήξει την κοσμοπολίτικη, αριστοκρατική συνοικία τους. «Είναι φρικτό», σχολίασε ο 50χρονος ιδιοκτήτης μιας κοντινής γκαλερί. «Μας είπαν ότι πρέπει να το αποδεχτούμε αλλά είναι απολύτως απαράδεχτο. Καταστρέφει την κληρονομιά του νησιού», πρόσθεσε.

Οργή στο Παρίσι για τα νέα, ανοιχτά ουρητήρια Facebook Twitter

Ο δήμαρχος Αριέλ Βάιλ από την πλευρά του επιμένει ότι οι συσκευές αυτές είναι αναγκαίες. Οι αρχές έχουν ήδη τοποθετήσει τέσσερις από αυτές σε σημεία όπου η δημόσια ούρηση αποτελούσε πρόβλημα και σχεδιάζεται η εγκατάσταση και μιας πέμπτης. «Αν δεν κάνουμε τίποτα, τότε οι άνδρες απλώς θα ουρούν στους δρόμους. Αν πραγματικά αυτό ενοχλεί τον κόσμο, θα βρούμε κάποια άλλη τοποθεσία», είπε.

Από την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η εγκατάσταση των ουρητηρίων προωθεί τις διακρίσεις μεταξύ των φύλων. «Τοποθετήθηκαν με βάση μια σεξιστική αντίληψη: ότι οι άνδρες δεν μπορούν να συγκρατηθούν (σε ό,τι αφορά την κύστη τους) και για αυτό όλη η κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί», είπε η Γκουεντολίν Κουαπό, της γαλλικής φεμινιστικής οργάνωσης Femmes Solidaires. «Ο δημόσιος χώρος θα πρέπει να μεταμορφωθεί ώστε να μην τους προκαλεί δυσφορία. Είναι παράλογο, κανείς δεν χρειάζεται να ουρεί στον δρόμο», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια