«Ξυρίζοντας τον Χίτλερ»: Τέλος η απαγόρευση ναζιστικών συμβόλων στα βιντεοπαιχνίδια της Γερμανίας

«Ξυρίζοντας τον Χίτλερ»: Τέλος η απαγόρευση ναζιστικών συμβόλων στα βιντεοπαιχνίδια της Γερμανίας Facebook Twitter
1

Τα ναζιστικά σύμβολα μπορούν πλέον να εμφανίζονται σε βιντεοπαιχνίδια στη Γερμανία, βάζοντας τέλος σε μια μακρά και πολλές φορές κατακριτέα λογοκρισία που ίσχυε μέχρι πρότινος. 

Η Γερμανία απαγορεύει τα σύμβολα που ανήκουν σε αντισυνταγματικές ομάδες, κάτι που έχει προκαλέσει προβλήματα σε παιχνίδια όπου οι Ναζί είναι συχνός αντίπαλος.

Σε παιχνίδια όπως το Wolfenstein, οι γερμανικές εκδόσεις άλλαζαν το όνομα του Χίτλερ, αφαιρούσαν το μουστάκι του και αντικαθιστούσαν τις σβάστικες με άλλα σχήματα. Μετά την αλλαγή, τα ναζιστικά σύμβολα θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούνται με καλλιτεχνικό τρόπο. 

«Ξυρίζοντας τον Χίτλερ»: Τέλος η απαγόρευση ναζιστικών συμβόλων στα βιντεοπαιχνίδια της Γερμανίας Facebook Twitter

Μέχρι σήμερα, η χρήση απαγορευμένων συμβόλων εμπόδιζε ένα βιντεοπαιχνίδια από το να χαρακτηριστεί κατάλληλο για συγκεκριμένες ηλικίες με αποτέλεσμα τελικά να απαγορεύεται να πωληθεί στα καταστήματα. 

Βέβαια η απαγόρευση των εξτρεμιστικών συμβόλων εξακολουθεί να ισχύει, αλλά πλέον οι κανόνες που αφορούν τα βιντεοπαιχνίδια θα εφαρμόζονται όπως στις ταινίες. Επίσης ένα παιχνίδι που αντιτίθεται στα απαγορευμένα ιδανικά μιας ομάδας θα θεωρείται πως πληρεί τις προϋποθέσεις, κάτι που συμβαίνει σε πολλά βιντεοπαιχνίδια τα οποία απαιτούν ο παίκτης να σκοτώνει μεγάλο αριθμό στρατιωτών Ναζί.  

«Ξυρίζοντας τον Χίτλερ»: Πότε και πώς προέκυψε η απαγόρευση

Η απαγόρευση ναζιστικών συμβόλων στα παιχνίδια ξεκίνησε τη δεκαετία του '90. Μια πρόσφατη διαμάχη επί του θέματος αφορούσε το blockbuster «Wolfenstein II: The New Colossus», που εξελίσσεται σε μια διαφορετική ιστορική συγκυρία κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία κέρδισε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Χίτλερ να είναι ακόμη ζωντανός. 

Στη γερμανική έκδοση αντικατέστησαν την σβάστικα με το λογότυπο του παιχνιδιού ή άλλα μη προσβλητικά σύμβολα. Στις περισσότερες χώρες, όταν ο χαρακτήρας του Χίτλερ εμφανίζεται σε μια σκηνή, τον υποδέχονται ως Φύρερ- αλλά στη Γερμανία, αναφέρεται ως «καγκελάριος», ενώ το αναγνωρίσιμο μουστάκι του έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί. 

 

Οι συγκεκριμένες αλλαγές ήταν απαραίτητες προκειμένου να διατεθεί το παιχνίδι στη γερμανική αγορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η λογοκρισία δεν έγινε αντικείμενο διαμάχης αλλά και χλευασμού τόσο εντός χώρας όσο και εκτός. 

Ωστόσο το Wolfenstein δεν είναι το μοναδικό παιχνίδι που αντιμετώπισε προβλήματα λόγω λογοκρισίας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το «South Park: The Stick of Truth» που περιέχει Ναζί ζόμπι χαρακτήρες. Εκεί επέλεξαν να καλύψουν τα σύμβολα με κακοσχεδιασμένα μαύρα κουτάκια, μένοντας πιστοί στους ισχύοντες κανόνες αλλά ταυτόχρονα χλευάζοντάς τους. 

Πιο «soft» τα βιντεοπαιχνίδια στη Γερμανία συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη

Εκτός από τα απαγορευμένα σύμβολα, τα γερμανικά παιχνίδια πολλές φορές είναι αισθητά λιγότερο βίαια από τα αντίστοιχα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα το χρώμα του αίματος είναι πιο ανοιχτό, τα πτώματα τείνουν να εξαφανίζονται κι ενίοτε ανθρώπινοι χαρακτήρες μετατρέπονται σε ρομπότ στις γερμανικές εκδόσεις, καθώς το να σκοτώνεις ένα ρομπότ θεωρείται σαφώς λιγότερο βίαιη πράξη. 

«Ξυρίζοντας τον Χίτλερ»: Τέλος η απαγόρευση ναζιστικών συμβόλων στα βιντεοπαιχνίδια της Γερμανίας Facebook Twitter

Βέβαια να σημειωθεί πως η Γερμανία δεν είναι η μοναδική χώρα που λογοκρίνει το βίαιο ή σεξουαλικό περιεχόμενο στα βιντεοπαιχνίδια. Το ίδιο κάνει και η Αυστραλία, που τα τελευταία χρόνια έχει απορρίψει πολλά γνωστά παιχνίδια εκτός κι αν γίνονταν αλλαγές. 

Ανάμεσά τους και το South Park, όπου αντικαταστάθηκαν οι σεξουαλικές σκηνές με την εικόνα ενός κοάλα που κλαίει και μια γραπτή περιγραφή του τι θα περιείχε η σκηνή, αλλά και του Witcher 2, που κυκλοφόρησε μόνο όταν κόπηκαν οι σκηνές σεξ. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM