Εντός 48 ωρών θα επιστρέφουν πλέον στην Ισπανία μετανάστες και πρόσφυγες από τη Γερμανία

Εντός 48 ωρών θα επιστρέφουν πλέον στην Ισπανία μετανάστες και πρόσφυγες από τη Γερμανία Facebook Twitter
0

Το Βερολίνο έδωσε την τελική μορφή σε μια συμφωνία με την Ισπανία η οποία έχει δεσμευθεί να δέχεται πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία, αλλά έχουν ήδη καταγραφεί στο έδαφός της, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, που υπογράφτηκε προχθές Δευτέρα και θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Αυγούστου, οι μετανάστες «θα μπορούν να στέλνονται πίσω στην Ισπανία εντός 48 ωρών», διευκρίνισε η εκπρόσωπος Ελεονόρε Πέτερμαν, η οποία πρόσθεσε πως η Μαδρίτη δεν «ζήτησε κανένα αντάλλαγμα».

Αφορά όλους τους μετανάστες που φθάνουν στη Γερμανία οι οποίοι όμως έχουν ήδη καταγραφεί στην Ισπανία στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η Ισπανία συμφώνησε επί της αρχής όπως και η Ελλάδα.

Οι συζητήσεις με την Αθήνα, καθώς και με την Ιταλία, «δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη», ανέφερε η εκπρόσωπος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Οι συμφωνίες με αυτές τις δύο χώρες είναι «σημαντικές, γιατί οι μεταναστευτικές πιέσεις εκεί είναι οι πιο ισχυρές», είπε.

Η Ρώμη δηλώνει προσώρας επιφυλακτική, διεκδικώντας την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτές οι προσωρινές συμφωνίες είναι απαραίτητες απουσία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ένα ζήτημα που διχάζει τους 28.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί αυτό το είδος διμερών συμφωνιών στο πλαίσιο της ΕΕ καθώς και ότι θα πραγματοποιούνταν πρόοδος κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου προκειμένου να πείσει τον υπουργό της των Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να αποκηρύξει το σχέδιό του να επαναπροωθεί μονομερώς από τις αρχές Ιουλίου κάθε αιτούντα άσυλο που έχει ήδη καταγραφεί στη βάση δεδομένων EURODAC.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος αυτή την εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία, λέγοντας πως οι συζητήσεις εξελίσσονται «σε καλό κλίμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ