ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Οργή στην Ινδονησία - 15χρονη που βιάστηκε από τον αδερφό της φυλακίστηκε επειδή έκανε άμβλωση

Οργή στην Ινδονησία - 15χρονη που βιάστηκε από τον αδερφό της φυλακίστηκε επειδή έκανε άμβλωση Facebook Twitter
EPA (φωτογραφία αρχείου)
0

Κατακραυγή έχει προκαλέσει στην Ινδονησία το γεγονός ότι μία 15χρονη καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών για παράνομη άμβλωση, αφότου τη βίασε επανειλημμένως ο αδερφός της.

Ακτιβιστές κατέθεσαν επίσημη γραπτή διαμαρτυρία εναντίον τριών δικαστών στη Σουμάτρα, που καταδίκασαν την ανήλικη.

Μία ομάδα ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και προστασίας των παιδιών, συναντήθηκε με μέλη της Δικαστικής Επιτροπής της Ινδονησίας τη Δευτέρα, προκειμένου να τα προτρέψει να ερευνήσουν την υπόθεση, τονίζοντας πως η απόφαση φυλάκισης του κοριτσιού ήταν «κατάφωρα άδικη».

«Στην Ινδονησία ό,τι έχει να κάνει με αμβλώσεις είναι άσπρο ή μαύρο. Θεωρούν ότι πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε άμβλωση, ό,τι και αν συμβεί», δήλωσε η Genoveva Alicia, ερευνήτρια του Ινστιτούτου για την Ποινική Μεταρρύθμιση (ICJR) που συμμετείχε τη συνάντηση. «Και [οι δικαστές] αντιμετωπίζουν αυτή την υπόθεση ως συνηθισμένη», πρόσθεσε.

Η 15χρονη από την επαρχία Jambi της Σουμάτρα καταδικάστηκε από ένα περιφερειακό δικαστήριο τον Ιούλιο, επειδή προχώρησε σε άμβλωση ενώ ήταν οχτώ μηνών έγκυος.

Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Ινδονησία, εκτός και εάν η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο ή υπό ορισμένες συνθήκες εάν έχει βιαστεί, αλλά μόνο εντός των πρώτων 40 ημερών.

Η αστυνομία συνέλαβε τα αδέρφια τον Ιούνιο, αφότου βρέθηκε το έμβρυο σε μία φυτεία φοινίκων.

Ο 17χρονος αδερφός της κοπέλας κατέθεσε στην αστυνομία ότι την είχε βιάσει οκτώ φορές από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και ότι όταν αντιστεκόταν τη χτυπούσε. Επίσης, ισχυρίστηκε πως το γεγονός ότι παρακολουθούσε πορνό τον οδήγησε στη σεξουαλική επίθεση.

Ο 17χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανήλικης, ενώ η μητέρα τους αντιμετωπίζει κατηγορίες για την παροχή βοήθειας στην κόρη της προκειμένου να διακόψει την εγκυμοσύνη.

Ακτιβιστές ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση φυλάκισης του κοριτσιού, υποστηρίζοντας ότι εκείνη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θύμα και η άμβλωση ως έκτακτη ιατρική ανάγκη.

Παρά την κατακραυγή που έχει προκαλέσει η υπόθεση και την εκτεταμένη κάλυψη του θέματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την κυβέρνηση να επικρίνεται επειδή τιμωρεί τα θύματα του βιασμού αντί να τα βοηθάει, η Δικαστική Επιτροπή έμαθε πρώτη φορά για την υπόθεση μόλις στη συνάντηση της Δευτέρας.

«Δεν γνώριζαν καν ότι η υπήρχε η συγκεκριμένη υπόθεση πριν τους μιλήσουμε γι' αυτή», δήλωσε η Genoveva.

Οι ακτιβιστές επισήμαναν επίσης παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το 15χρονο κορίτσι και ο αδελφός της εκπροσωπούνταν από τον ίδιο δικηγόρο, ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση.

Ένας επίτροπος είπε στους ακτιβιστές που συμμετείχαν στη συνάντηση ότι η Δικαστική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ερευνήσει μόνο φερόμενες ηθικές παραβιάσεις. Ωστόσο, η επιτροπή συμφώνησε να απαντήσει στην καταγγελία εντός 30 ημερών και να παρακολουθήσει τη δίκη της μητέρας που συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 15χρονη αναμένεται να ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM