Ροχανί: Eξαρτάται από την Ευρώπη να σώσει την πυρηνική συμφωνία

Ροχανί: Eξαρτάται από την Ευρώπη να σώσει την πυρηνική συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

«Παράνομη» χαρακτήρισε την αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, δηλώνοντας ότι εξαρτάται από την Ευρώπη να διατηρήσει τη συμφωνία-ορόσημο με την Τεχεράνη.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία που συνήφθη το 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης, βάσει της οποίας υπήρξε άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον ηγέτη του Ιράν χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να συζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων.

Το Ιράν και άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, κυρίως ευρωπαϊκές δυνάμεις, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Μετά την παράνομη αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Ευρώπης», φέρεται να δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία ποτέ δεν επεδίωξε την ένταση στην περιοχή και δεν θέλει προβλήματα στους παγκόσμιους διαύλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τα δικαιώματά της να εξάγει πετρέλαιο», δήλωσε ο Ροχανί.

Ο Ροχανί και κάποιοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα διαταράξουν τις αποστολές πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου μέσω των Στενών του Χορμούζ, εάν η Ουάσινγκτον προσπαθήσει να περιορίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM