Η μεγαλύτερη αποικία βασιλικών πιγκουίνων κινδυνεύει με αφανισμό

Η μεγαλύτερη αποικία βασιλικών πιγκουίνων κινδυνεύει με αφανισμό Facebook Twitter
Φωτογραφία της τεράστιας αποικίας των πιγκουίνων το 1982
0

Ο πληθυσμός των βασιλικών πιγκουίνων στη μεγαλύτερη αποικία τους στον πλανήτη έχει μειωθεί κατά 90% μέσα σε τρεις δεκαετίες, προειδοποιούν οι επιστήμονες. 

Την τελευταία φορά που οι ερευνητές βρέθηκαν στη Νήσο των Χοίρων, ένα νησί περίπου στο μέσο της απόστασης που χωρίζει την Αφρική από την Ανταρκτική, υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια πιγκουίνοι.

Όμως, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες και εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερα, πλέον απομένουν περίπου 200 000 πιγκουίνοι. 

Ο λόγος της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού παραμένει μυστήριο για τους ερευνητές.

«Είναι κάτι απρόοπτο και βέβαια πολύ σημαντικό καθώς η συγκεκριμένη αποικία αποτελούσε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού των βασιλικών πιγκουίνων λέει ο Ανρί Βάιμερσκιρχ, ερευνητής σε επιστημονικό ινστιτούτο της της Γαλλίας που μελετά τη συγκεκριμένη αποικία από το 1982.  

Ίσως η κλιματική αλλαγή να έχει παίξει το ρόλο της. Ειδικότερα, το 1997, το φαινόμενο Ελ Νίνιο απομάκρυνε από τη θαλάσσια περιοχή του νησιού μεγάλο μέρος των ψαριών που αποτελούν τη βασική τροφή των πιγκουίνων. 

Σύμφωνα με τον Βάιμερσκιρχ, πιθανότατα ως τα μέσα του 21ου αιώνα το κλίμα στη Νήσο των Χοίρων να είναι ακατάλληλο για τους πιγκουίνους, ενώ και η μετανάστευση δεν είναι λύση, καθώς δεν υπάρχουν άλλα νησιά με κατάλληλο κλίμα σε προσβάσιμη απόσταση. 

Ο βασιλικός πιγκουίνος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου μετά τον αυτοκρατορικό. Φτάνει σε ύψος περίπου ενός μέτρου. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται απειλούμενο είδος, όμως αυτό ενδέχεται να αλλάξει με τα νέα δεδομένα. 

Με πληροφορίες από Guardian 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM