Βρετανία: «Κίνδυνος για τη δημοκρατία» τα fake news λέει κοινοβουλευτική επιτροπή

Βρετανία: «Κίνδυνος για τη δημοκρατία» τα fake news λέει κοινοβουλευτική επιτροπή Facebook Twitter
0

To Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια «κρίση δημοκρατίας» με τους ψηφοφόρους να βομβαρδίζονται με «επιζήμιες απόψεις» και τα ψηφιακά δεδομένα να γίνονται αντικείμενο χειραγώγησης, αναμένεται να προειδοποιήσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Η επιτροπή για την Ψηφιακή Τεχνολογία, τον Πολιτισμό, τα MME και τον Αθλητισμό ερευνά την παραπληροφόρηση και τα fake news στον απόηχο του σκανδάλου της Cambridge Analytica. 

Στην πρώτη τους αναφορά οι βουλευτές προτείνουν μεγαλύτερο έλεγχο στις εταιρίες social media ή την καθιέρωση ενός καινούργιου φόρου.

Επίσης προτείνουν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανάμειξη σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Η έκθεση έρχεται μετά από μήνες έρευνες για την επιρροή των κολοσσών της τεχνολογίας και για το πως οι άνθρωποι επηρεάζονται από την άνοδο των fake news στα κοινωνικά δίκτυα. 

Επίσης, αντικείμενο της έρευνας είναι ενδεχόμενη προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στο βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε. 

Επισήμως τα αποτελέσματα του πορίσματος της επιτροπής αναμένονταν την Κυριακή.

Όμως διέρρευσαν μέσω του Nτομινικ Κάμινγκς, του επικεφαλής της επίσημης καμπάνιας υπέρ του Βrexit. Στον Κάμινγκς είχε ζητηθεί να μιλήσει στην επιτροπή ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορίες εναντίον της καμπάνιας του Brexit, όμως αρνήθηκε.

Ο ίδιος ο Κάμινγκς χαρακτήρισε το πόρισμα «fake news».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι βουλευτές αναφέρουν πως «η δημοκρατία μας βρίσκεται σε κίνδυνο και είναι τώρα η ώρα να δράσουμε».

Στο πόρισμα υπογραμμίζεται ο κίνδυνος από εξτρεμιστικές απόψεις που μέσω των social media απευθύνονται στους φόβους και τις προκαταλήψεις των ψηφοφόρων και προσπαθούν να επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά τους. 

 

 Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ