Με δασμούς ύψους 500 δις απειλεί ο Τραμπ την Κίνα

Με δασμούς ύψους 500 δις απειλεί ο Τραμπ την Κίνα Facebook Twitter
EPA
1

Έτοιμος να επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας να κλιμακώσει την εμπορική σύγκρουση με την ασιατική χώρα.

«Μιλάμε για ένα τρομερό ποσό», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη στο CNBC, που μεταδόθηκε σήμερα. «Είμαι έτοιμος να πάω μέχρι τα 500», είπε.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δις δολαρίων. Σε αντίποινα η Κίνα αύξησε τους φόρους σε ίσης αξίας προϊόντα των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβήτησαν τους ανταποδοτικούς δασμούς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τη Δευτέρα, μαζί με εκείνους που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Μεξικό και την Τουρκία ως αντίδραση για τους νέους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πτώσης του χρηματιστηρίου σε περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν δασμούς σε μια τόσο μεγάλη ποσότητα προϊόντων, ο Τραμπ είπε: «Αν πέσει, έπεσε. Κοιτάξτε, δεν το κάνω για πολιτικούς λόγους».

Ο Τραμπ θέλει οι Κινέζοι ηγέτες να αναλάβουν δράση προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα ύψους 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εμπορικό ισοζύγιο των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί επίσης την Κίνα ότι εμπλέκεται σε άδικες εμπορικές πρακτικές αναγκάζοντας τους Αμερικανούς επενδυτές να παραδίδουν κρίσιμες τεχνολογίες σε κινεζικές εταιρίες.

Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε πως το ακριβό δολάρια κάνει κακό στις αμερικάνικες επιχειρήσεις. 

Σε μια σειρά από παρεμβάσεις του μέσω Twitter ισχυρίστηκε πως το ακριβό νόμισμα των ΗΠΑ χειραγωγείται από την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας του για την αύξηση των επιτοκίων. 

«ΟΙ ΗΠΑ δεν πρέπει να τιμωρούνται επειδή πηγαίνουν τόσο καλά. Η περιοριστική πολιτική πληγώνει όλα όσα καταφέραμε». 

Η εξαγγελία των δασμών στις κινέζικες εισαγωγές ανησυχεί τους αναλυτές. «Είναι μια απόδειξη πως ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους τον εμπορικό του πόλεμο με την Κίνα σε τέτοιο βαθμό που η Κίνα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ» λέει ο Νιλ Ουίλσον, επικεφαλής αναλυτής αγορών στο Markets.com 

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC 

  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ