Σουπερμάρκετ στη Βρετανία καθιερώνει «φιλικές ώρες» για όσους πάσχουν από αυτισμό

Σουπερμάρκετ στη Βρετανία καθιερώνει «φιλικές ώρες» για όσους πάσχουν από αυτισμό Facebook Twitter
0

Μια «ήσυχη ώρα», προκειμένου να βοηθήσει τους αυτιστικούς πελάτες οι οποίοι ενοχλούνται από το φως και τον θόρυβο, καθιερώνει μια βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ. 

Για μια ώρα, από τις εννιά ως τις δέκα το πρωί κάθε Σάββατο, τα φώτα θα χαμηλώνουν και η ειδοποίηση ήχου στα ταμεία του σουπερμάρκετ θα σταματά. Αυτό θα συμβαίνει και στα 439 καταστήματα της εταιρίας Μorissons σε  όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η βρετανική Εθνική Ένωση Αυτισμού δήλωσε πως η ενέργεια είναι ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση. 

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει προχωρήσει και η αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών The Entertainer. Την πρώτη ώρα λειτουργίας κάθε Σάββατο τα καταστήματα κλείνουν τη μουσική, προκειμένου να δημιουργήσουν μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα για τα παιδιά με αυτισμό. 

Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες -αλλά όχι στο εύρος των δύο προηγούμενων- έχουν προχωρήσει και άλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία. 

Η Morrisons έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμαστικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε τρία καταστήματα της. Η Άντζελα Γκρέι, η οποία είναι μητέρα αυτιστικού παιδιού και είχε επισκεφτεί ένα από τα καταστήματα, είπε πως υπήρχε «πραγματική διαφορά». 

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, θα υπάρχουν πινακίδες που θα πληροφορούν τους υπόλοιπους πελάτες πως αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο ήρεμου περιβάλλοντος. 

Οι γονείς με αυτιστικά παιδιά φαίνεται πως καλωσορίζουν την πρωτοβουλία. Η Σαρλοτ Κινγκ, μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού που ερευνάται το αν πάσχει από αυτισμό, θεωρεί «καταπληκτική» την πρωτοβουλία τόσο για ενήλικες αυτιστικούς όσο και για γονείς με παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια. 

«Αποφεύγω να πάρω το γιο μου μαζί σε εμπορικά κέντρα. Τον ενοχλεί ο θόρυβος και τα δυνατά φώτα. Δεν μπορεί να τα αντέξει. Φαίνεται σαν να είμαι η κακή μητέρα ενός άτακτου παιδιού» λέει. «Οι γονείς θα αισθάνονται πιο χαλαροί ξέροντας πως υπάρχουν εκεί άνθρωποι που τους καταλαβαίνουν και δεν τους κρίνουν. Θα βοηθήσει στο να μειωθεί το άγχος για όλους». 

Για την 61χρονη Τζούλι Τίλμους που πάσχει από αυτισμό η επίσκεψη σε σουπερμάρκετ ήταν πάντα μια οδυνηρή εμπειρία. «Ο ήχος από τα καρότσια, τα ταμεία, η μουσική, δεν μπορείς να σκεφτείς. Αποφεύγω να πάω σε μεγάλα σουπερμάρκετ». Θεωρεί πως «η πρωτοβουλία της Morrisons είναι αξιέπαινη, όμως μια ώρα δεν αρκεί». 

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αυτισμού υπάρχουν 700.000 άνθρωποι με κάποια μορφή αυτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν, ακούν και νιώθουν τον κόσμο διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Συνήθως με ένα πολύ πιο έντονο τρόπο». 

 

 Με πληροφορίες από ΒΒC 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ