Βρετανία: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες που δηλητηρίασαν τον Σκριπάλ και την κόρη του

Βρετανία: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες που δηλητηρίασαν τον Σκριπάλ και την κόρη του Facebook Twitter
Facebook
0

Η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι έχει ταυτοποιήσει τους υπόπτους για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA).

Οι αρχές πιστεύουν ότι στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του στο Σάλσμπερι εμπλέκονται αρκετοί Ρώσοι και αναζητούν παραπάνω από έναν ύποπτο, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

«Οι ερευνητές θεωρούν ότι ταυτοποίησαν τους υπόπτους για την επίθεση με Novitchok μέσω του συστήματος παρακολούθησης με κάμερες, συγκρίνοντας το οπτικό υλικό με τους φακέλους ανθρώπων που εισήλθαν εκείνη την περίοδο στην χώρα», δήλωσε πηγή που προέρχεται από τις υπηρεσίες της έρευνας.

«Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι ύποπτοι είναι Ρώσοι», πρόσθεσε.

Η Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Οι βρετανικές αρχές επέρριψαν στα προηγούμενα στάδια της έρευνας στην Ρωσία την ευθύνη για την επίθεση κατά των Σκριπάλ. Η Μόσχα αρνήθηκε. Η υπόθεση προκάλεσε κρίση στις σχέσεις των δυτικών χωρών με την Ρωσία και κύμα εκατέρωθεν απέλασης διπλωματών.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην συνταγματάρχης του υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, καταδικάσθηκε το 2006 για «εσχάτη προδοσία», κατηγορούμενος για πώληση πληροφοριών στους Βρετανούς. Συμμετείχε το 2010 σε ανταλλαγή κατασκόπων που οργανώθηκε από την Μόσχα, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.

Τα νέα έρχονται καθώς την Πέμπτη πρόκειται να ανοίξει έρευνα για την 44χρονη Ντόουν Στέρτζες, που πέθανε νωρίτερα αυτό το μήνα, οκτώ ημέρες αφότου ήρθε σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα novichok.

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν προέρχεται από την ίδια παρτίδα που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ τον Μάρτιο.

Ο 45χρονος σύντροφός της Τσάρλι Ρόουλι, παραμένει νοσηλευόμενος σε βαριά, αλλά σταθερή κατάσταση, μετά την έκθεση και του ίδιου στον νευροτοξικό παράγοντα.

Σύμφωνα με το Press Association, η Ντάουν Στέρτζες εξετέθη σε τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα του νευροτοξικού παράγοντα από τους Σκριπάλ.

Οι ερευνητές εργάζονται πάνω στη θεωρία ότι η ουσία βρισκόταν σε ένα μπουκάλι αρώματος που βρέθηκε από το ζευγάρι σε ένα πάρκο ή αλλού στο κέντρο της πόλης Σάλσμπερι και η Στέρτζες ψέκασε το δηλητήριο κατευθείαν πάνω στο δέρμα της, δήλωσε μία πηγή.

Η αστυνομία βρήκε το μπουκάλι στο σπίτι του Ρόουλι στο Έιμσμπερι. 

Το μπουκάλι του αρώματος που περιείχε το Novitchok είχε μαζέψει από τα σκουπίδια ο Τσάρλι Ρόουλι, δήλωσε στο BBC ο αδελφός του. Ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Έπειτα από αίτημα του Λονδίνου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έστειλε επί τόπου ομάδα για να εντοπίσει την ουσία με την οποία ήλθε σε επαφή το ζευγάρι των Βρετανών.

Με πληροφορίες The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ