Νικαράγουα: Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο της συνοικίας Μονιμπό - Σφοδρές συγκρούσεις με 2 νεκρούς

Νικαράγουα: Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο της συνοικίας Μονιμπό - Σφοδρές συγκρούσεις με 2 νεκρούς Facebook Twitter
EPA/RODRIGO SURA
0

Η αστυνομία ανέκτησε την Τρίτη τον έλεγχο της συνοικίας Μονιμπό, στην πόλη Μασάγια στη νότια Νικαράγουα, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους αντικυβερνητικούς, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

«Σήμερα (σ.σ. την Τρίτη), ήταν η σειρά της Μονιμπό, στη Μασάγια, να ξαναδεί τους δρόμους της ελεύθερους από οποιονδήποτε αποκλεισμό, και τους πολίτες να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα», ανέφερε η κυβέρνηση της Νικαράγουας στον ιστότοπό της.

«Σήμερα, αυτή η ιστορική συνοικία εορτάζει την ελευθερία της, μετά την κατάληψή της από τρομοκράτες που χρηματοδοτούνται από τη δεξιά των πραξικοπηματιών», σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Έπειτα από πολύωρες μάχες και την «χρήση υπέρμετρης βίας» εναντίον των διαδηλωτών, η αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες ατάκτων ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλβαρο Λέιβα, επικεφαλής της Νικαραγουανής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANPDH).

Περίπου χίλιοι άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και βαριά οπλισμένοι παραστρατιωτικοί με περίπου 40 οχήματα μπήκαν το πρωί στη Μασάγια, περίπου τριάντα χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, τον Απρίλιο, κάτοικοι της Μονιμπό είχαν υψώσει οδοφράγματα στους δρόμους της συνοικίας τους για να αντιμετωπίσουν τις εφόδους της αστυνομίας.

Στις συγκρούσεις της Τρίτης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, γνωστοποίησε μια άλλη ΜΚΟ, το Νικαραγουανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Νικαράγουα, η φτωχότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής, συνταράσσεται εδώ και τρεις μήνες από βίαια επεισόδια στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 280 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι περίπου 2.000.

Οι κινητοποιήσεις, με αιχμή του δόρατος οργανώσεις φοιτητών, άρχισαν την 18η Απριλίου και πολύ γρήγορα πήραν χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, του άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, 72 ετών, που επανεξελέγη πρόεδρος της Νικαράγουας το 2007, έπειτα από μια πρώτη θητεία του στην εξουσία από το 1979 ως το 1990.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ