«Όχι» από ΗΠΑ στα αιτήματα Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας για εξαιρέσεις στο θέμα του Ιράν

«Όχι» από ΗΠΑ στα αιτήματα Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας για εξαιρέσεις στο θέμα του Ιράν Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ απέρριψαν όλα τα αιτήματα από το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, για εξαιρέσεις εταιριών που έχουν παρουσία στο Ιράν. 

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία είχαν στείλει σχετική επιστολή στην Ουάσινγκτον στις 4 Ιουνίου, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. 

Ζητούσαν εξαιρέσεις κυρώσεων για εταιρίες τους που δραστηριοποιούνται στο Ιράν. «Ως στενοί σύμμαχοι (της Ουάσινγκτον) αναμένουμε οι εξωχώριες επιδράσεις των δευτερευουσών κυρώσεων των ΗΠΑ να μην εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες», είχαν ζητήσει οι τρεις χώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο «δεν απάντησαν θετικά σε κανένα από τα αιτήματα στην επιστολή μας», που ζητούσε εξαιρέσεις σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, τόνισε πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αμερικανικές αρχές απάντησαν γραπτώς στις τρεις χώρες, και μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι δεν χορηγούν καμία εξαίρεση σε εταιρίες που υπέγραψαν συμβόλαια με το Ιράν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας στις 16 Ιανουαρίου 2016.

Στην απάντησή τους, οι αμερικανικές αρχές διατύπωσαν μια πολύ σαφή έκκληση προς τις τρεις συνυπογράφουσες χώρες της διεθνούς συμφωνίας, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αντί να ενθαρρύνουμε το εμπόριο, ζητάμε να εμποδίσουμε τις κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν», έγραψαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Μιούτσιν και ο Πομπέο επίσης τόνισαν ότι η Ιρανική Κεντρική Τράπεζα «δεν είναι νόμιμη», ζητώντας «οι τράπεζες και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να μην έχουν καμία σχέση με αυτήν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM