Πούτιν: Ανυπόστατες οι κατηγορίες για τις επιθέσεις με δηλητήριο στη Βρετανία

Πούτιν: Ανυπόστατες οι κατηγορίες για τις επιθέσεις με δηλητήριο στη Βρετανία Facebook Twitter
EPA
0

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε χθες ως «ανυπόστατες» τις κατηγορίες για τις νέες επιθέσεις με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok στη Βρετανία.

Ένα ζευγάρι Βρετανών δηλητηριάστηκε με Novichok που περιεχόταν σε ένα μπουκαλάκι.

Μία γυναίκα απεβίωσε και οι ερευνητές στη Βρετανία προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν εάν το χημικό όπλο ανήκε στην ίδια παρτίδα που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριαστούν ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του στο Σάλσμπερι.

Η Βρετανία είχε εξ αρχής επιρρίψει την ευθύνη στη Ρωσία, οδηγώντας σε διπλωματική κρίση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης με εκατέρωθεν απελάσεις δεκάδων διπλωματών και άλλα αντίποινα. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Πούτιν δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν έχει παρουσιάσει καμιά απόδειξη για την υπόθεση αυτή.


«Θα θέλαμε να δούμε τεκμηριωμένες αποδείξεις, αλλά κανένας δεν μας παρουσιάζει» τέτοιες, επέμεινε ο Πούτιν.


«Δεν βλέπουμε παρά ανυπόστατες κατηγορίες—γιατί γίνεται με αυτόν τον τρόπο; Γιατί πρέπει να επιδεινώνονται οι σχέσεις μας εξαιτίας αυτής της ιστορίας;», διερωτήθηκε ο ρώσος πρόεδρος.

Η δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του αποδόθηκε από το Λονδίνο στη Μόσχα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Η υπόθεση του Σκρίπαλ πυροδότησε νέα σοβαρή κρίση στις διπλωματικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση κι ένα κύμα απελάσεων διπλωματών εκατέρωθεν.


Οι βρετανικές αρχές έχουν καλέσει ειδικούς του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να πάνε στη χώρα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να πάρουν δείγματα ώστε να διεξαχθούν εργαστηριακές αναλύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ