ΟΗΕ: Χωρίς προηγούμενο ο αριθμός των νεκρών αμάχων στο Αφγανιστάν

ΟΗΕ: Χωρίς προηγούμενο ο αριθμός των νεκρών αμάχων στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν σημείωσε ένα θλιβερό ρεκόρ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα θύματα ολοένα αυξάνονται παρά τη σύντομη κατάπαυση πυρός του περασμένου μήνα, εξαιτίας των επιθέσεων αυτοκτονίας που εξαπολύει το Ισλαμικό Κράτος. 


Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 1% στους 1.692 αν και ο αριθμός των τραυματιών μειώθηκε κατά 5% στους 3.430, όπως ανέφερε η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν στην τελευταία έκθεσή της για τα θύματα μεταξύ των αμάχων.


«Η πρόσκαιρη κατάπαυση πυρός έδειξε ότι οι συγκρούσεις μπορούν να σταματήσουν και ότι οι Αφγανοί πολίτες δεν χρειάζεται υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Τανταμίτσι Γιαμαμότο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

Καθώς, ωστόσο, καταγράφονται σφοδρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ και άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Τζαλαλαμπάντ, η έκθεση τονίζει τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Υποδηλώνει επίσης αυξημένη δραστηριότητα από το Ισλαμικό Κράτος, που αποτυπώνεται στον διπλασιασμό των θυμάτων στην Νανγκαρχάρ, την ανατολική επαρχία με πρωτεύουσα τη Τζαλαλαμπάντ, όπου έχουν γίνει μια σειρά από επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.

Οι βασικές αιτίες για τους θανάτους και τους τραυματισμούς ήταν οι χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των μαχητών, οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί καθώς και οι επιθέσεις αυτοκτονίας και τα οργανωμένα χτυπήματα, που προκάλεσαν 22% περισσότερα θύματα απ' ό,τι στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που είχαν στόχους σιιτικά τεμένη, γραφεία κρατικών υπηρεσιών και οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, αθλητικές οργανώσεις και κέντρα καταγραφής ψηφοφόρων. Το 52% των θυμάτων από επιθέσεις αυτοκτονίας και οργανωμένα χτυπήματα αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος ενώ το 40% στους Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM