Γερμανία: Οι μεγαλύτερες αμυντικές επενδύσεις δεν θα κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή

Γερμανία: Οι μεγαλύτερες αμυντικές επενδύσεις δεν θα κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας απαντά στις πιέσεις των ΗΠΑ προς τους νατοϊκούς συμμάχους
0

Αρνητική κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, που ζήτησε σήμερα να επιδεικνύεται μεγαλύτερος σεβασμός προς την υφιστάμενη διεθνή τάξη.

Ο Τραμπ προκάλεσε σάλο την Τετάρτη στο Βερολίνο, όταν είπε ότι η Γερμανία είναι «όμηρος» της Ρωσίας γιατί εξαρτάται ενεργειακά από αυτήν.

Ο Μάας επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στα μέσα της εβδομάδας.


«Το να συμφωνήσει κανείς με το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύουν το 4% του ΑΕΠ τους στην άμυνα δεν θα καταστήσει τον κόσμο πιο ασφαλή», είπε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.


«Ένα τέτοιο αίτημα δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρή πολιτική ασφαλείας. Αντί για τέτοια αιτήματα, χρειαζόμαστε κατεπειγόντως περισσότερο σεβασμό στους κανόνες και τη διεθνή τάξη», επέμεινε ο Μάας.


Ωστόσο, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας, κάτι που σχεδιάζεται να γίνει στον επόμενο προϋπολογισμό.

«Ξέρουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια δεν είναι δωρεάν» είπε, σχολιάζοντας ότι αν οι ΗΠΑ καταστούν «λιγότερο προβλέψιμες» ως εταίρος, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα για τη δική της ασφάλεια.


Αναφερόμενος στη στάτη που τήρησε ο Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Μάας είπε: «Με το να συμπεριφέρεται στους διεθνείς εταίρους σαν να ήταν κομπάρσοι σε ριάλιτι σόου όχι μόνο χάνει την εμπιστοσύνη τους αλλά τελικά βλάπτει και τον εαυτό του».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM