Μόνο 57 παιδιά μεταναστών, ηλικίας κάτω των 5 ετών, επανένωσαν σήμερα με τους γονείς τους, οι αμερικανικές αρχές, εφαρμόζοντας δικαστική απόφαση να επανασυνδέσουν τις οικογένειες που είχαν χωριστεί όταν πέρασαν παράνομα τα σύνορα.

 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως στην περίπτωση άλλων 46 παιδιών κρίθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση, για διάφορους λόγους. 

 

Η αμερικανική κυβέρνηση επικρίθηκε σφοδρότατα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους παράτυπους μετανάστες και τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους που συλλαμβάνονταν στα σύνορα.

 

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ δεχόταν πιέσεις για να επανενώσει 2-3.000 παιδιά που είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

 

Δικαστήριο είχε διατάξει τις αρχές να επανενώσουν όλα τα νήπια κάτω των 5 ετών με τους γονείς τους μέχρι τις 10 Ιουλίου, άλλος δικαστής όμως στη συνέχεια έδωσε μικρή παράταση στη διορία αυτή.

 

Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν 103 παιδιά. Από αυτά, μόνο τα 57 ξαναβρέθηκαν σήμερα το πρωί με τους συγγενείς τους, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκαναν τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και Υγείας (HHS).

 

Για τα υπόλοιπα 46 αυτό δεν ήταν εφικτό, για διάφορους λόγους: για παράδειγμα, έντεκα ενήλικοι κηδεμόνες τους έχουν βαρύ ποινικό μητρώο, έχουν για παράδειγμα καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες, για κακοποίηση παιδιού, για διακίνηση ναρκωτικών ή για ενδοοικογενειακή βία. Άλλοι επτά ενήλικοι δεν είναι γονείς των παιδιών, ενώ 12 γονείς έχουν ήδη απελαθεί από τις ΗΠΑ.

 

Ένα παιδί κρατείται εδώ και πάνω από έναν χρόνο επειδή δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστούν οι γονείς του. Ο γονιός ενός άλλου πάσχει από μεταδοτική ασθένεια, ενώ ένα τρίτο παιδί είχε κακοποιηθεί από συγγενή του.

 

Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι αναζητούν τους κατάλληλους κηδεμόνες για τα παιδιά που παραμένουν «κρατούμενα».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/DPA