Οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ «είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για μία δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

 

«Μετά από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι παρά τις διαφορές που υπήρχαν στην αρχή της Συνόδου, τώρα υπάρχει κοινή κατανόηση των προκλήσεων και της αναγκαιότητας για αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

 

Επίσης, σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 41 δισ. ευρώ.

 

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε πως οι συνομιλίες στη σύνοδο ήταν μετρημένες και διεξήχθησαν με σεβασμό, παρά τα επικριτικά μηνύματα που έστελνε στο Twitter ο Τραμπ.

 

Υπενθυμίζεται πως πριν από τη σύνοδο, ο Τραμπ επέκρινε τη Γερμανία στο Twitter γι' αυτό που αποκάλεσε εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, ενώ στη διάρκεια της συνάντησης επέκρινε τις χαμηλές, όπως υποστηρίζει, οικονομικές συνεισφορές των μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία.

 

«Διάβασα τα μηνύματα των 140 χαρακτήρων», είπε ο Μακρόν. «Οι συζητήσεις είχαν διαφορετικό τόνο. Ήταν ειλικρινείς, όμως δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες ούτε επιδείχθηκε έλλειψη σεβασμού».

 

Ακόμη, πρόσθεσε πως ο Τραμπ δεν απείλησε να αποσυρθεί από τη συμμαχία εξαιτίας των δεσμεύσεων των ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, αντίθετα απ' ό,τι είχαν μεταδώσει μερικά μέσα ενημέρωσης.

 

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητα καλή ιδέα να αυξηθεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ στο 4% του ΑΕΠ από το 2%, όπως πρότεινε ο Τραμπ.

 

Πρόσθεσε όμως πως «όλοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες ευθυγραμμιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 2014». «Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ εξέρχεται πολύ πιο ισχυρό», σημείωσε.

 

Σε ερώτηση για τις έντονες επικρίσεις του Τραμπ σε βάρος της Γερμανίας, ο Μακρόν απάντησε πως «συνδέονται τα πεπρωμένα» του Παρισιού και του Βερολίνου και πως η Γερμανία είναι «ένας απαραίτητος εταίρος» της Γαλλίας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ