Δεκαεξάχρονη μαθήτρια πέθανε από τοξικό σοκ λόγω ταμπόν

Δεκαεξάχρονη μαθήτρια πέθανε από τοξικό σοκ λόγω ταμπόν Facebook Twitter
0

Φως στον ανεξήγητο θάνατο μιας 16χρονης μαθήτριας από τις ΗΠΑ ρίχνει μια νέα ιατροδικαστική εξέταση, έναν χρόνο μετά την απρόσμενη κατάληξή της κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής.


Τον Μάρτιο του 2017, η Σάρα Μανιτόσκι πήγε διήμερη εκδρομή στη νήσο Βανκούβερ μαζί με την υπόλοιπη τάξη της.


Η μαθήτρια έμεινε σε μία καμπίνα με φίλες της που, όταν ξύπνησαν το πρωί, την άφησαν να κοιμάται και πήγαν να φάνε το πρωινό τους.

Επιστρέφοντας, βρήκαν τη Σάρα ακίνητη δίπλα στο ξυπνητήρι της που χτυπούσε στη διαπασών και έβαλαν τις φωνές, ζητώντας την βοήθεια των δασκάλων τους.


Όμως για τη Σάρα ήταν ήδη αργά και μάταια το διδακτικό προσωπικό επιχείρησε επανειλημμένα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Έναν χρόνο αργότερα, ίχνη σταφυλόκοκκου αποκαλύπτουν πως η κοπέλα πέθανε από τοξικό σοκ αφού πρώτα έπεσε για ύπνο χωρίς να αφαιρέσει το ταμπόν της.


«Ξέρουμε ότι είναι πολύ σπάνιο αλλά υπάρχει σύνδεση εδώ», εξηγεί ο γιατρός του Island Health, Ντι Χογιάνο.

«Για να πάθει κανείς σύνδρομο τοξικού σοκ πρέπει να είναι φορέας συγκεκριμένου βακτηρίου. Η παρατεταμένη χρήση ενός ταμπόν όμως αυξάνει τον κίνδυνο για μία ραγδαία επιμόλυνση».

Το 2016, σε ολόκληρες τις ΗΠΑ καταγράφηκαν 40 τέτοια περιστατικά που, στις μισές περιπτώσεις, δεν συνδέονταν με την εμμηνόρροια, λέει η Δρ. Μαίρη Τζέιν του πανεπιστημίου του Γέιλ.


Όμως όταν συμβαίνει αυτό, το πρόβλημα εξαπλώνεται χάρη στις τοξίνες που βρίσκονται ήδη στο σώμα.

Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν πως όσο νεότερη είναι μια γυναίκα τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από τοξικό σοκ, αν και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ούτως ή άλλως απειροελάχιστες. 


Για τη μείωση του τοξικού κινδύνου οι γιατροί συμβουλεύουν τη συχνή αντικατάσταση των ταμπόν κάθε δύο με τρεις ώρες, υπογραμμίζοντας πως είναι «απαγορευτικό» να κοιμάται κανείς με αυτό.

Με πληροφορίες από People

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ