TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Ο συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ για τον Μουχαρέμ Ιντζέ

 

 

Ο συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ γράφει για τον Μουχαρέμ Ιντζέ

 

Δήλωσε οπαδός του και πίστεψε στη νίκη του στις τουρκικές εκλογές

 

 

 "Ο αντιπαλός μου ζει μέσα σ' ένα παλάτι, είναι πλούσιος, οι δουλειές του πάνε καλά. Πίνει άσπρο τσάι ενώ εγώ πίνω το ίδιο τσάι μ' εσάς, είμαι ο υποψήφιος των αθλίων*"   Μουχαρέμ Ιντζέ

 

*"'Αθλιο" είχε αποκαλέσει πρόσφατα ο Ερντογάν τον Ιντζέ

 

Ο συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ για τον Μουχαρέμ Ιντζέ Facebook Twitter
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ σε διακοπές στο Μπόντρουμ. Φωτογραφία που κυκλοφόρησαν οι αντιπαλοί του για να αποδείξουν -λόγω της μπίρας- τη μη θρησκευτικότητά του. Φωτ.:Dailymotion

Μουχαρέμ Ιντζέ, ο εκπληκτικός αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.

 

Από τον Νεντίμ Γκιουρσέλ,

συγγραφέα και διευθυντή ερευνών στο CNRS.

'Αρθρο στην εφημερίδα Libération (18.06.2018).

[...] Γεννημένος το 1964 σε μια μικρή πόλη στις όχθες της Θάλασσας του Μαρμαρά, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προέρχεται από μία απλή οικογένεια αγροτών. Η οικογένειά του από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από το Ρίζε (περιοχή της Μάυρης Θάλασσας), όπως και του κ. Ερντογάν, ενώ ο παππούς του είναι ένας "επαναπατρισμένος από τα Βαλκάνια". Ενσαρκώνει επομένως λόγω της καταγωγής του τη σμίξη της Ανατολίας με τη Ρούμελη. Υπήρξε καθηγητής Φυσικής πριν εκτοξευτεί θεαματικά ως πολιτικός και εκλεγεί επανειλημμένα ως βουλευτής. Πρέπει να ομολογήσω πως με εξέπληξε ευχάριστα η παρουσία του στις συγκεντρώσεις του. Δεν θα κρύψω τη συμπάθειά μου προς το προσωπό του και τις ομιλίες του που βρίθουν συχνά από έξυπνα λογοπαίγνια. Γνωρίζω πως δεν είμαι ο μόνος που πιστεύει πως θα εκλεγεί σ' έναν δεύτερο γύρο που παρουσιάζεται δύσκολος για τον υποψήφιο του AKP που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια.

Ποιητής ο ίδιος, ο Ιντζέ αναφέρει συχνά τον Ναζίμ Χικμέτ στις συγκεντρώσεις του όπου συρρέουν πλήθη που διψούν για δικαιοσύνη και ελευθερία. "Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει", λέει. Μετά από την επίσκεψή του στη φυλακή στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον υποψήφιο του κουρδικού κόμματος (HDP), ανέφερε επίσης σε μια συγκέντρωσή του στο Ντιγιαρμπακίρ, απευθυνόμενος στον κουρδικό πληθυσμό, τον μεγάλο ποιητή Αχμέτ Αρίφ: "Η νοσταλγία έφθειρε τις χειροπέδες μου". Κι αν αισθάνεται υποχρεωμένος να κάνει την προσευχή του την Παρασκευή σε τζαμί και να το δείχνει, η θρησκεία απουσιάζει εντελώς από τις παθιασμένες ομιλίες του, ενώ ο αντιπαλός του επικαλείται και απαγγέλει όλο και πιο συχνά το Κοράνι.

Ο Ιντζέ δεν είναι ένας συνηθισμένος υποψήφιος. Τον είδα να χορεύει χωρίς κόμπλεξ και μέσα από γιγαντοοθόνες το σίγκος, έναν χορό των Βαλκάνιων επαναπατρισμένων, όπως και το ζεϊμπέκικο, μια μορφή σωματικής έκφρασης των λήσταρχων που τηρούσαν έναν κώδικα τιμής. Αντίθετα από τον αντιπαλό του που παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και δείχνει συγχυσμένος, ξεχειλίζει από ενέργεια. 'Οπως το υποδεικνύει και το επίθετό του (Ιντζέ σημαίνει στα τούρκικα "λεπτός") είναι ένας φίνος γνώστης των προσδοκιών του λαού και επί πλέον εξαιρετικά κομψός, παραμένοντας κοντά στους οικονομικά αδύναμους.

 Εδώ και μερικές μέρες, παρατηρείται στο εκλογικό σώμα ένα τσουνάμι που θα μπορούσε να ανατρέψει τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος οπισθοχωρεί στις δημοσκοπήσεις, αν και παραμένει ακόμη, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, το φαβορί για τον δεύτερο γύρο. Χάρη στο ποιητικό και ρητορικό του ταλέντο, ο Ιντζέ τον προκαλεί με κεραυνοβόλο τρόπο κερδίζοντας κάθε μέρα έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Είναι ένα ελπιδοφόρο φως για τη χώρα. Αν εκλεγεί, είμαι πεπεισμένος ότι θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου όπως το υποσχέθηκε, την ώρα που ο Ερντογάν θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή. Θα επανασυνδεθεί με την δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, τη στιγμή που ο αντιπαλός του απομακρύνεται απ' αυτές κάθε μέρα και περισσότερο. Στο πρόσωπο του Μουχαρέμ Ιντζέ, η Τουρκία θα μπορούσε επιτέλους να έχει τον πρόεδρο που της αξίζει.

Μτφ. Σ.Σ.

 

Βιβλία του Νεντίμ Γκιουρσέλ που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά:

(2005) Μπαλκόνι στη Μεσόγειο, Ελληνικά Γράμματα
(2003) Οράματα του Νότου, Ελληνικά Γράμματα
(2002) Εικονογραφημένος κόσμος, Ελληνικά Γράμματα
(1999) Πασκεσέν, Εξάντας
(1998) Ο ξενιτεμένος Μουσταφά και η ψηλόκορμη λεύκα, Εκδόσεις Καστανιώτη
(1990) Αγαπημένη μου Ισταμπούλ, Εξάντας

 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ