Τουρκικές εκλογές: Θρίαμβος για Ερντογάν - Επανεκλέγεται πρόεδρος από τον α' γύρο (update)

Τουρκικές εκλογές: Θρίαμβος για Ερντογάν - Επανεκλέγεται πρόεδρος από τον α' γύρο (update) Facebook Twitter
1

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. 

Έτσι, με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, και καταμετρημένο το 95,1% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,8%.

Ο βασικός αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, ακολουθεί με 30,5%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 7,73% και η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,47%.

Αντιπολίτευση: «Εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν μετρηθεί»

 

Την στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους, η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

 

«Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%», δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν. «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», αναφέρει επίσης το live blog της Hurriyet Daily News.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά τν διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

O Ερντογάν κερδίζει και τη Βουλή, αλλά μπαίνουν οι Κούρδοι

Όσο αφορά τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποσπά το 54,29% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 92%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 33,82%.

Έκπληξη αποτελεί η επίδοση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), καθώς κερδίζει το 10,2% και φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Το πως ακριβώς θα κατανεμηθούν οι έδρες είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια