Η μεγάλη μάχη της Airbnb - Πώς η Νέα Υόρκη απειλεί το μέλλον της πλατφόρμας

Η μεγάλη μάχη της Airbnb - Πώς η Νέα Υόρκη απειλεί το μέλλον της πλατφόρμας Facebook Twitter
0

Η Airbnb εντείνει τον «πόλεμό» της με τη Νέα Υόρκη, λίγες ημέρες πριν από μια κρίσιμη ακρόαση που θα μπορούσε να περιορίσει τις προοπτικές της εταιρείας σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της παγκοσμίως.

Την Τρίτη, μια επιτροπή του Συμβουλίου της Νέας Υόρκης πρόκειται να πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση σχετικά με ένα νομοσχέδιο που απαιτεί την αποκάλυψη των ονομάτων και των διευθύνσεων των οικοδεσποτών στην πλατφόρμα της, μια κίνηση που αντιτίθεται στην πολιτική της Airbnb.

Οι αποφάσεις θα κρίνουν το μέλλον της πλατφόρμας στη Νέα Υόρκη και κάποιοι εκτιμούν πως ίσως φέρει ντόμινο διεθνών εξελίξεων. Aν το επίμαχο νομοσχέδιο περάσει, τότε εκτιμάται πως και άλλες μεγάλες πόλεις θα ενθαρρυνθούν να προωθήσουν τέτοιες αλλαγές.

Η Airbnb αντεπιτέθηκε με μια έκθεση με την οποία κατηγορεί πάνω από δώδεκα μέλη του συμβουλίου της επιτροπής, πώς έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η έκθεση της Airbnb κάνει λόγο για δωρεές ύψους άνω των 450.000 δολαρίων σε 15 μέλη του συμβουλίου σε διάστημα τεσσάρων ετών από χορηγούς που περιγράφονται ως μέρος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Αν το νομοσχέδιο περάσει θα απαιτούσε από την Airbnb και από άλλες εταιρείες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης  κατοικιών να αποκαλύψουν τις διευθύνσεις και τα ονόματα των οικοδεσποτών που ενοικιάζουν κατοικίες στον ιστότοπό τους απευθείας σε υπηρεσία του Δήμου, η οποία θα διερευνά περιπτώσεις παράνομης ενοικίασης.

Οι αξιωματούχοι της πόλης δηλώνουν ότι η πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές θα διευκολύνει την πόλη να πολεμήσει τις παράνομες ενοικιάσεις.

Η Airbnb δηλώνει με τη σειρά της πως ανησυχεί ότι η πόλη θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να τιμωρήσει όχι μόνο κακούς χρήστες που νοικιάζουν παράνομα αλλά και νόμιμους οικοδεσπότες που έχουν το δικαίωμα να νοικιάσουν τα σπίτια τους στην πλατφόρμα.

Όμως φαίνεται ότι η Airbnb πρόκειται να χάσει αυτή τη μάχη καθώς μέχρι στιγμής, 40 από τα 51 μέλη του συμβουλίου έχουν υπογράψει το νομοσχέδιο.

Αυτές είναι μόνο οι τελευταίες εξελίξεις στην οκταετή διαμάχη μεταξύ της Airbnb και της πόλης.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Airbnb είχε παρόμοιες μάχες με άλλες πόλεις, αλλά τελικά κατέληξε σε συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων με μερικούς, όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο, το Σιάτλ και το Βανκούβερ.

Ενδεικτικό για το πώς διαμορφώνεται το κλίμα στη Νέα Υόρκη είναι πως την περασμένη χρονιά η ξενοδοχειακή βιομηχανία διενήργησε μια διαφημιστική καμπάνια που υπονοούσε ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν την Airbnb.

H διαμάχη έχει διχάσει την αμερικανική μητρόπολη και είναι μεγάλο θέμα συζήτησης ενώ ακόμη και τα δημοσιεύματα εφημερίδων δείχνουν πόσο το κάθε στρατόπεδο προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του. Υπάρχουν ακόμη και εφημερίδες που φιλοξενούν διαφορετικές - μάλλον πληρωμένες - δημοσιεύσεις με επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά του νομοσχεδίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ