Ο Τζον Όλιβερ σατίρισε τον Κινέζο Πρόεδρο και η Κίνα τον απέκλεισε από τα social media της

Ο Τζον Όλιβερ σατίρισε τον Κινέζο Πρόεδρο και η Κίνα τον απέκλεισε από τα social media της Facebook Twitter
0

Με τον Γουίνι το Αρκουδάκι είχε την έμπνευση να παρομοιάσει ο γνωστός σατιρικός παρουσιαστής Τζον Όλιβερ, τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του 20λεπτου χιουμοριστικού προγράμματος του "Last Week Tonight" και φυσικά αυτό ήταν αρκετό για να απαγορευτεί το πρόγραμμα στην Κίνα. 

Διότι αυτές οι αναφορές στην εξωτερική εμφάνιση του Κινέζου Προέδρου, μαζί με άλλα ομολογουμένως χαριτωμένα σχόλια, μάλλον εκνεύρισαν την πολιτική ηγεσία της Κίνας και κάπως έτσι ο παρουσιαστής -ως όνομα και ως φυσική παρουσία- αποκλείστηκε από κοινωνικά δίκτυα και τηλεόραση ταυτοχρόνως, όπως άλλωστε και ο Γουίνι, το Αρκουδάκι. 

«Προφανώς ο Σι Τζινμπίνγκ ενοχλήθηκε πολύ από την οφθαλμοφανή ομοιότητά του με τον Γουίνι, αν και για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι του μοιάζει και τόσο. Ωστόσο, για να εκνευριστεί τόσο πολύ σημαίνει ότι οι Κινέζοι δεν θα σταματήσουν να φέρνουν το όλο θέμα προς συζήτηση ξανά και ξανά», δήλωσε ο παρουσιαστής.

Και μάλλον έχει δίκιο αφού το να επιχειρήσει κανείς να γράψει ένα μήνυμα στα κινεζικά social media που να περιέχει τις λέξεις "Τζον Όλιβερ" ή "Γουίνι, το Αρκουδάκι" ήταν απλώς αδύνατον.

 

Για παράδειγμα, από το συγκεκριμένο επεισόδιο της προηγούμενης Κυριακής και μετά, στο κοινωνικό δίκτυο Weibo, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα, αν γράψει κανείς το όνομα του Όλιβερ, βγαίνει μήνυμα λάθους, ενώ αν κάνει αναζήτηση στην πλατφόρμα με το όνομά του θα βρει λιγοστές αναφορές και πάλι σχεδόν καμία που να αναφέρεται στο περιστατικό με τον Κινέζο Πρόεδρο. 

Βέβαια, δεν ήταν ο Γουίνι το θέμα. Στην εκπομπή της Κυριακής, ο παρουσιαστής πρακτικά αναφέρθηκε στην άνοδο του Τζινμπίνγκ στην εξουσία της Κίνας και στον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να γίνει ένας από τους επιδραστικότερους πολιτικούς ηγέτες, συγκρινόμενος μόνο με τη δημοφιλία του Μάο Τσε Τουνγκ. 

Ο Όλιβερ, ωστόσο, πάτησε τον κινεζικό κάλο αναφερόμενος και στα βασανιστήρια, αλλά και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασκώντας σκληρή κριτική στα «δυστοπικά επίπεδα παρακολούθησης ανθρώπων και διώξεων εναντίον τους», ειδικά δε των Μουσουλμάνων του Ουιγούρ και τη φυλάκιση αντιφρονούντων, όπως ο Liu Xiaobo, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Όλιβερ ανέφερε επίσης ότι με την κατάργηση των προεδρικών περιορισμών, ο Τζινμπίνγκ επί της ουσίας αποσυναρμόλογησε το πλέγμα που τον περιόριζε αποκλειστικά στις δραστηριότητές τους. «Αξίζει να γνωρίζουμε ότι εξάλειψε κανονισμούς που είχαν θεσπιστεί προκειμένου να αποφευχθεί η γέννηση ενός νέου Μάο, το καθεστώς του οποίου είχε διαπράξει κάποια από τα φριχτά πράγματα που συνέβησαν ποτέ στην Κίνα», είπε ο Όλιβερ.


Κατά τον ίδιο, η ανησυχία του Κινέζου Προέδρου για τη δημόσια εικόνα του έχει να κάνει και με τους φόβους του για μία εξέγερση τύπου Αραβικής Άνοιξης, και καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας όλο και επιβραδύνεται.

«Το να τα βάζεις με κάποιον που σε συγκρίνει με τον Γουίνι, το Αρκουδάκι δεν δείχνει ακριβώς δύναμη. Μάλλον μια παράξενη ανασφάλεια», κατέληξε ο Όλιβερ. 

Με στοιχεία από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ