Ισλαμιστής κληρικός καταδικάστηκε σε θάνατο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τζακάρτα

Ισλαμιστής κληρικός καταδικάστηκε σε θάνατο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τζακάρτα Facebook Twitter
EPA
0

Ένας ισλαμιστής κληρικός από την Ινδονησία καταδικάστηκε σε θάνατο για τις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Τζακάρτα το 2016.


Στο σκεπτικό της απόφασης οι δικαστές εξηγούν ότι ο Αμάν Αμπντουραχμάν είναι ο αναμφισβήτητος αρχηγός των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, που ο ίδιος καθοδήγησε μέσα από τη φυλακή για να πραγματοποιήσουν τα παράλληλα χτυπήματα.


Ο Αμπντουραχμάν βρέθηκε ένοχος για το σχεδιασμό και την «ενορχήστρωση» τρομοκρατικών επιθέσεων σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Μεταξύ των στόχων όπου σημειώθηκαν εκρήξεις ήταν ένας αστυνομικός σταθμός ελέγχου και μία καφετέρια Starbucks.


Στα Starbucks, τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε ανάμεσα στους ανυποψίαστους θαμώνες.

Όταν η αστυνομία έσπευσε στο σημείο, τέσσερις ένοπλοι που είχαν βρει κρησφύγετο στο ίδιο κτίριο που στεγάζονταν και τα Starbucks άνοιξαν πυρ προς τους αξιωματικούς οι οποίοι αμέσως ανταπάντησαν.


Τελικά δύο εξτρεμιστές σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των αστυνομικών και ακόμη δύο ανατινάχτηκαν.

Άλλες, αναίμακτες, εκρήξεις είχαν σαν στόχους ξένες πρεσβείες και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο 46χρονος πλέον Αμπντουραχμάν, βρίσκεται στη φυλακή από το 2010 αλλά το δικαστήριο απεφάνθη πως κατάφερε να καθοδηγήσει τους εξτρεμιστές μέσα από το κελί του.

Ο κληρικός, που έχει διακηρύξει την υποστήριξή του στο Ισλαμικό Κράτος, είναι ο πνευματικός ηγέτης του τοπικού δικτύου εξτρεμιστών.

Ο Αμπντουραχμάν υποστήριξε στο δικαστήριο πως ήταν αθώος, ισχυριζόμενος πως ενέπνευσε μεν τους ακολούθους του να ταξιδέψουν στη Συρία και να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους αλλά ουδέποτε διέταξε τις επιθέσεις στην Ινδονησία.

Οι δικαιολογίες του ωστόσο δεν έπεισαν τους δικαστές που του επέβαλαν την εσχάτη των ποινών σε μία χώρα που γίνεται συχνά το «θέατρο» τρομοκρατικών ενεργειών.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ