Πώς ξαφνικά η Airbnb έχασε δέκα εκατομμύρια δολάρια από τον «πόλεμο» μιας μόνο χώρας

Πώς ξαφνικά η Airbnb έχασε δέκα εκατομμύρια δολάρια από τον «πόλεμο» μιας μόνο χώρας Facebook Twitter
0

Τεράστιες απώλειες καταγράφει η Airbnb από την ξαφνική αλλαγή στάσης απέναντί της στην Ιαπωνία.

To Κιότο, η πρωτεύουσα της χώρας, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην «τουριστική ρύπανση» που έχει ήδη γίνει αφορμή διαμάχης σε πόλεις ανά τον κόσμο όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ.

Σήμερα θα τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος ο οποίος απαιτεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να εγγραφούν σε μαι ειδική κυβερνητική λίστα προτού μπορέσουν να διαθέσουν νόμιμα τα σπίτια τους μέσω της Airbnb και άλλων αντίστοιχων εταιριών. Ο περιορισμός έχει προκαλέσει την αιφνίδια πτώση του αριθμού των διαθέσιμων ακινήτων και έχει κοστίσει στην αμερικανική εταιρεία πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Ένα ρεκόρ 28,7 εκατομμυρίων ανθρώπων επισκέφθηκε το περασμένο έτος τη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 250% από το 2012.

Μέχρι το 2020, το έτος που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 40 εκατομμύρια και θέλει να βάλει τάξη στον τομέα της διαμονής τουριστών.

Η τουριστική έκρηξη έφερε όμως και την τεράστια άνοδο της Airbnb, με τα γνωστά στεγαστικά προβλήματα όπως η έλλειψη διαθέσιμων για ενοικίαση ακινήτων για τους κατοίκους.

Η μαζική έλευση των τουριστών έχει επίσης δυσαρεστήσει πολίτες και επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ορδές που καταφθάνουν στη χώρα.

«Είναι ένα όμορφο μέρος και θέλουμε οι επισκέπτες να το απολαύσουν, αλλά πρέπει επίσης να έχουν κατά νου τα συναισθήματα των ανθρώπων που ζουν εδώ. Δεν είναι κάποιο είδος πολιτιστικής Disneyland», λέει χαρακτηριστικά κάποιος σχολιάζοντας το πώς οι τουρίστες πλημμυρίζουν μια παραδοσιακή περιοχή του Κιότο.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τα βραχυπρόθεσμα ενοίκια, οι ιδιοκτήτες μπορούν να ενοικιάζουν τα σπίτια τους για 180 ημέρες το χρόνο κατ' ανώτατο όριο και οι τοπικές αρχές επιτρέπεται να επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς.

Το αποτέλεσμα ήταν μια δραματική πτώση στον αριθμό των ιαπωνικών ακινήτων που διατίθενται μέσω της Airbnb. Πριν την απόφαση αυτός ανέρχονταν σε 60.000 και τώρα απέμειναν μόλις 1.000, την παραμονή της εισαγωγής του νόμου.

Η νομοθεσία έχει αναγκάσει την επιχείρηση να ακυρώσει χιλιάδες κρατήσεις που είχαν κάνει επισκέπτες και να αποζημιώσει τους πελάτες της με ποσό που φτάνει συνολικά τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και πιστεύεται πως σε λίγους μήνες, η εταιρία θα ανακτήσει μεγάλο μέρος των ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις για να διατεθούν στην Airbnb, το πλήγμα είναι μεγάλο τόσο οικονομικά, όσο και ως προς το κύρος της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ