Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τόνισε σήμερα ότι ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί τελικά ειρήνη στην χερσόνησο της Κορέας παραμένει, παρά τη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Κιμ.

 

Η νέα εκτίμηση του Πομπέο έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την ιστορική συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σιγκαπούρη.


Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει την Τρίτη μετά τη συνάντηση πως η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας πρόκειται να αρχίσει «πολύ γρήγορα».

 

Όμως ο υπουργός του εμφανίστηκε σήμερα λιγότερο σίγουρος στο Πεκίνο, έπειτα από μια συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.


«Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε εντέλει να προχωρήσουμε, ύστερα από τόσα χρόνια, στον δρόμο της ειρήνης στη χερσόνησο της Κορέας αλλά υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος να μην φθάσουμε εκεί», πρόσθεσε ο Πομπέο.


Ο Ουάνγκ χαιρέτισε από την πλευρά του τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να καταλήξουν σε μια προσέγγιση με την Πιονγκγιάνγκ, εκτιμώντας πως η συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης θα συμβάλει για να «φθάσουμε στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και να φέρουμε στην περιοχή μια διαρκή και αληθινή ειρήνη».


Ο Πομπέο αναμένεται να γίνει δεκτός το βράδυ από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ