Υεμένη: Ξεκίνησε η επίθεση για την ανακατάληψη του λιμανιού της Χοντάιντα

Υεμένη: Ξεκίνησε η επίθεση για την ανακατάληψη του λιμανιού της Χοντάιντα Facebook Twitter
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό, εκατοντάδες άνδρες, άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός στάλθηκαν τη Δευτέρα προς ενίσχυση των στρατευμάτων που βρίσκονται στην αλ Ντουράιμι, 10 χιλιόμετρα νότια της Χοντάιντα. Ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες εκεί είναι στρατεύματα των ΗΑΕ και του Σουδάν. (EPA/NAJEEB ALMAHBOOBI)
0

Στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση της Υεμένης, με την υποστήριξη της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, άρχισαν σήμερα επιχειρήσεις με στόχο να καταλάβουν την πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το λιμάνι στη Χοντάιντα, το μεγαλύτερο της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και μοναδικό που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι, είναι η πύλη μέσω της οποίας εισάγονται αγαθά και ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα -τρόφιμα, φάρμακα και άλλο υλικό ζωτικής σημασίας -για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης, μπορεί να επιτείνει αυτή που χαρακτηρίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Ο πληθυσμός της πόλης εκτιμάται πως φθάνει τους 600.000 ανθρώπους και ειδικοί του ΟΗΕ εκφράζουν φόβους πως μια παρατεταμένη πολιορκία θα μπορούσε να στοιχίσει ακόμη και 250.000 ζωές, ενώ θα διέκοπτε τη χορήγηση βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού.

Περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, κινδυνεύουν από ασιτία.

Η μάχη για τη Χοντάιντα αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη, πιθανόν η σκληρότερη, πάντως σίγουρα η κρισιμότερη από την εμπλοκή της συμμαχίας υπό το Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη, πριν από τρία χρόνια, εναντίον του κινήματος των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν οι αντάρτες Χούθι αγνόησαν το τελεσίγραφο που είχαν δώσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και να αποσυρθούν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα ξένα στρατεύματα που επενέβησαν στον πόλεμο στην Υεμένη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης, εξόριστης κυβέρνησης, θα αποπειραθούν να καταλάβουν με μια χερσαία επιχείρηση μια μεγάλη πόλη με ισχυρές άμυνες.

  

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό, εκατοντάδες άνδρες, άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός στάλθηκαν τη Δευτέρα προς ενίσχυση των στρατευμάτων που βρίσκονται στην αλ Ντουράιμι, 10 χιλιόμετρα νότια της Χοντάιντα. Ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες εκεί είναι στρατεύματα των ΗΑΕ και του Σουδάν.

Οι δυνάμεις των οποίων ηγούνται τα ΗΑΕ - στις οποίες συμμετέχουν αυτονομιστές του νότου, ντόπιοι κι ένα τάγμα υπό τη διοίκηση του ανιψιού του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ - βρίσκεται «προ των πυλών» του αεροδρομίου στη Χοντάιντα, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Ο Χισάμ Σαράφ, αξιωματούχος των Χούθι αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, χαρακτήρισε τις κινήσεις των ΗΑΕ κλιμάκωση που υπονομεύει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον πόλεμο για να αποκαταστήσει την εξουσία της εξόριστης κυβέρνησης και να εμποδίσει αυτές που χαρακτηρίζει επεκτατικές κινήσεις του Ιράν, του βασικού αντιπάλου του Ριάντ στη Μέση Ανατολή.

Οι Χούθι αρνούνται ότι είναι ενεργούμενα του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη λέει πως προσφέρει στο κίνημα των σιιτών ανταρτών μόνο πολιτική στήριξη.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν προειδοποιήσει οργανώσεις αρωγής το Σάββατο ότι τα ΑΕ έδωσαν τρεις ημέρες προθεσμία στον ΟΗΕ και τους εταίρους του να «εγκαταλείψουν» τη Χοντάιντα. Ο Οργανισμός απομάκρυνε τα ξένα μέλη του προσωπικού του από τη Χοντάιντα τη Δευτέρα, όμως άλλοι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής αποφάσισαν να παραμείνουν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ είχε απευθύνει «έκκληση σε αυτοσυγκράτηση» και προέτρεψε να ληφθούν μέτρα από «όλους τους αντιμαχόμενους» για την «προστασία των αμάχων», σύμφωνα με το Ελιζέ.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας, που προμηθεύουν με οπλισμό τα κράτη της συμμαχίας υπό το Ριάντ, δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν εγκρίνουν την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την κατάληψη της πόλης.

Οι Χούθι απείλησαν ότι αν η συμμαχία εξαπολύσει επίθεση στη Χοντάιντα, θα πλήξουν δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ