Τι συμβαίνει με τις μυστηριώδεις «ηχητικές επιθέσεις» σε βάρος Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα

Τι συμβαίνει με τις μυστηριώδεις «ηχητικές επιθέσεις» σε βάρος Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα Facebook Twitter
EPA
0

Ανεξιχνίαστη παραμένει η υπόθεση των ηχητικών επιθέσεων σε βάρος Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα, με ύποπτα περιστατικά να έχουν καταγραφεί πλέον και στην Κίνα.

Την Κυριακή, οι κουβανικές αρχές παραδέχθηκαν πως ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε κάποια «αξιόπιστη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση» των ιδιότυπων προβλημάτων υγείας που παρουσίασαν διπλωμάτες των ΗΠΑ στο νησί.

Από τον χειμώνα του 2016 έως το καλοκαίρι του 2017, περισσότεροι από 20 Αμερικανοί διπλωμάτες που εργάζονταν στην πρεσβεία στην Αβάνα ανέφεραν σοβαρά προβλήματα ακοής και όρασης με συχνούς ιλίγγους, αϋπνίες και προβλήματα στην πνευματική τους εργασία.

Μετά τα αλλεπάλληλα προβλήματα υγείας των διπλωματών τους, οι ΗΠΑ ανακάλεσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου το μισό προσωπικό της πρεσβείας, απελαύνοντας σε αντίποινα 15 Κουβανούς διπλωμάτες από την πρεσβεία της Ουάσιγκτον, επιρρίπτοντας επί της ουσίας την ευθύνη στις κουβανικές αρχές.

«Μετά από έναν χρόνο ερευνών, τόσο από Κουβανούς όσο και Αμερικανούς ειδικούς αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες, δεν έχουμε στη διάθεσή μας καμία αξιόπιστη υπόθεση ή επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση που να δικαιολογεί τα αντίποινα που έλαβαν οι ΗΠΑ», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο επιμένει πως η Κούβα δεν είχε καμία σχέση με τα ύποπτα περιστατικά και δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ούτε οι ΗΠΑ είναι βέβαιες για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις ηχητικές επιθέσεις, θεωρούν την Κούβα υπεύθυνη για την ασφάλεια των διπλωματών τους.

Και ενώ η διπλωματική κρίση παραμένει, η Κούβα παραδέχεται ότι έχει ενημερωθεί και για νέο ύποπτο περιστατικό, με μία γυναίκα διπλωμάτη από τις ΗΠΑ να καταγγέλλει ότι αντιμετωπίζει «συνεχείς εμβοές» στα αυτιά της όταν επιστρέφει στο σπίτι της.

Οι έρευνες συνεχίζονται γύρω από το σπίτι της Αμερικανίδας, χωρίς αποτέλεσμα για την ώρα, ενώ το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διεθνείς διαστάσεις.

Στα τέλη Μαΐου, ένας Αμερικανός διπλωμάτης στην Κίνα υπέστη εγκεφαλικό τραυματισμό μετά από «αφύσικους θορύβους» με τουλάχιστον 9 ακόμα περιστατικά στην Γκουανγζού να θεωρούνται ύποπτα.

Εν μέσω των σφοδρών επικρίσεων για αυτά τα προβλήματα υγείας Αμερικανών διπλωματών στο εξωτερικό, ο υπουργός Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας, πολυμελούς ερευνητικής ομάδας που θα φροντίσει να διαλευκάνει τις μυστηριώδεις ηχητικές επιθέσεις.

Την Παρασκευή, οι αμερικανικές αρχές γνωστοποίησαν ότι δύο ακόμα μέλη της αποστολής στην Κούβα επέστρεψαν στις ΗΠΑ ώστε να εξεταστούν για πιθανές εγκεφαλικές βλάβες.


Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξετάζουν τους ασθενείς, εκτιμώντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.


Αν οι χειρότεροι φόβοι των γιατρών επιβεβαιωθούν, οι δύο αυτοί διπλωμάτες θα ανεβάσουν το συνολικό αριθμό «ανεξήγητων ασθενών» στους 26.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM